DogađajiInstitucijeNa današnji dan

Na današnji dan otvoren je Muzej Matice srpske, preteča Muzeja Vojvodine (Muzej Matice srpske)

Na današnji dan 1933. godine otvoren je Muzej Matice srpske (Muzej Matice srpske). Još 1825. godine rodila se ideja o potrebi osnivanja muzejske zbirke. Ideja je počela da se ostvaruje 1847. godine kada je doneta odluka o osnivanju Srpske narodne zbirke ili Muzeuma, gde će se čuvati sve starine i znamenitosti. Prva muzejska zbirka nastala je iz bogate zaostavštine Save Tekelije, a posle višedecenijskog rada ova zbirka je na današnji dan prerasla u Muzej Matice srpske. U nastojanju da se stvori centralni muzej sa širim delokrugom, iz njega je 1947. godine izdvojen deo i osnovan Vojvođanski muzej, kao muzej kompleksnog tipa, sa brojnim zbirkama. Muzej je tada dobio i zadatak stručnog nadzora nad svim muzejima u Vojvodini. Iz okrilja Vojvođanskog muzeja kasnije su proizašle druge ustanove zadužene za zaštitu spomenika kulture i prirode. Jedna od tih ustanova, Muzej radničkog pokreta i narodne revolucije, kasnije transformisan u Istorijski muzej Vojvodine, 1992. godine sjedinio se sa Vojvođanskim muzejom u jedinstvenu ustanovu i tako je nastao današnji Muzej Vojvodine. U njegovom fondu nalazi se preko 400 000 predmeta i preko 50 000 publikacija. Muzej ostvaruje međunarodnu saradnju sa inostranim muzejskim ustanovama kroz izložbe, stručne skupove i istraživačke projekte, a obavlja i poslove matičnih delatnosti za sve ustanove zaštite pokretnih kulturnih dobara, muzeja i muzejskih zbirki na području Vojvodine, odosno nadzor nad njihovim stručnim radom. Od 1952. godine postoji i redovna muzejska publikacija pod nazivom Rad Muzeja Vojvodine.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1913. godine u Drugom balkanskom ratu završena je Bregalnička bitka;
1925. godine rođen je Borislav Stanković, košarkaš, trener i dugogodišnji generalni sekretar Međunarodne košarkaške organizacije;

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

petar_lalovic_21112010
Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Petar Lalović (Petar Lalović)

nikola-tesla
Naredni članak

Na današnji dan rođen je Nikola Tesla (Nikola Tesla)