ДогађајиИнституцијеНа данашњи дан

На данашњи дан отворен је Музеј Матице српске, претеча Музеја Војводине (Muzej Matice srpske)

На данашњи дан 1933. године отворен је Музеј Матице српске (Muzej Matice srpske). Још 1825. године родила се идеја о потреби оснивања музејске збирке. Идеја је почела да се остварује 1847. године када је донета одлука о оснивању Српске народне збирке или Музеума, где ће се чувати све старине и знаменитости. Прва музејска збирка настала је из богате заоставштине Саве Текелије, а после вишедеценијског рада ова збирка је на данашњи дан прерасла у Музеј Матице српске. У настојању да се створи централни музеј са ширим делокругом, из њега је 1947. године издвојен део и основан Војвођански музеј, као музеј комплексног типа, са бројним збиркама. Музеј је тада добио и задатак стручног надзора над свим музејима у Војводини. Из окриља Војвођанског музеја касније су произашле друге установе задужене за заштиту споменика културе и природе. Једна од тих установа, Музеј радничког покрета и народне револуције, касније трансформисан у Историјски музеј Војводине, 1992. године сјединио се са Војвођанским музејом у јединствену установу и тако је настао данашњи Музеј Војводине. У његовом фонду налази се преко 400 000 предмета и преко 50 000 публикација. Музеј остварује међународну сарадњу са иностраним музејским установама кроз изложбе, стручне скупове и истраживачке пројекте, а обавља и послове матичних делатности за све установе заштите покретних културних добара, музеја и музејских збирки на подручју Војводине, одосно надзор над њиховим стручним радом. Од 1952. године постоји и редовна музејска публикација под називом Рад Музеја Војводине.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1913. године у Другом балканском рату завршена је Брегалничка битка;
1925. године рођен је Борислав Станковић, кошаркаш, тренер и дугогодишњи генерални секретар Међународне кошаркашке организације;

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

petar_lalovic_21112010
Претходни чланак

На данашњи дан рођен је Петар Лаловић (Petar Lalović)

nikola-tesla
Наредни чланак

На данашњи дан рођен је Никола Тесла (Nikola Tesla)