DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan otkriven je spomenik Dositeju Obradoviću

Na današnji dan 1914. godine, svečano je otkriven spomenik Dositeju Obradoviću, srpskom prosvetitelju i književniku. Spomenik je delo vajara Rudolfa Valdeca. Dositej, stvaralac nemirnog duha i večiti putnik, predstavljen je u pokretu, sa štapom u jednoj i šeširom u drugoj ruci, zagledan u put ispred sebe. Na donjem delu postamenta isklesane su njegove reči: Iduć-uči, u vekove gledaj! Ideja o podizanju spomenika je postojala više od pola veka pre nego što je ostvarena. Ipak, naročito je postala aktuelna 1911. godine, prilikom stogodišnjice smrti, kada je Odbor za proslavu predložio Beogradskoj opštini da raspiše konkurs i odredi uslove za podizanje spomenika. Na konkurs je prispelo 12 radova, među kojima su pored izabranog Rudolfa Valdeca bili i oni Tome Rosandića i Simeona Roksandića. Kao mesto za postavljanje spomenika predlagan je središnji deo skvera na Terazijama, zatim Terazijska terasa-prostor između hotela Moskva i hotela Balkan, potom skver u Makedonskoj ulici i na kraju ispred hotela Srpska kruna-današnje Biblioteke grada Beograda, gde i bi postavljen. Na tom mestu je bio narednih petnaestak godina, da bi ga onda prilikom uređivanja Univerzitetskog parka, 1930. godine premestili tu gde se i danas nalazi, i postavili da stoji kao pandan spomeniku Josifu Pančiću.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1815. godine završen je Bečki kongres, koji je zasedao od septembra 1814. kada su ga sazvale velike sile da bi otklonile posledice Francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Predstavnik Srba u Beču, prota Mateja Nenadović, pokušao je da zainteresuje kongres za srpsko pitanje, ali mu usled protivljenja Engleske i Austrije to nije pošlo za rukom;
1990. godine jugoslovenska teniserka Monika Seleš je sa 16 godina i 6 meseci, osvojila Rolan Garos i time postala najmlađa osvajačica ovog Gren slem turnira u istoriji.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

13venanje
Prethodni članak

Na današnji dan venčali su se kralj Aleksandar Karađorđević i rumunska princeza Marija

Mihailo_Obrenović_III
Naredni članak

Na današnji dan ubijen je knez Mihailo