ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан откривен је споменик Доситеју Обрадовићу

На данашњи дан 1914. године, свечано је откривен споменик Доситеју Обрадовићу, српском просветитељу и књижевнику. Споменик је дело вајара Рудолфа Валдеца. Доситеј, стваралац немирног духа и вечити путник, представљен је у покрету, са штапом у једној и шеширом у другој руци, загледан у пут испред себе. На доњем делу постамента исклесане су његове речи: Идућ-учи, у векове гледај! Идеја о подизању споменика је постојала више од пола века пре него што је остварена. Ипак, нарочито је постала актуелна 1911. године, приликом стогодишњице смрти, када је Одбор за прославу предложио Београдској општини да распише конкурс и одреди услове за подизање споменика. На конкурс је приспело 12 радова, међу којима су поред изабраног Рудолфа Валдеца били и они Томе Росандића и Симеона Роксандића. Као место за постављање споменика предлаган је средишњи део сквера на Теразијама, затим Теразијска тераса-простор између хотела Москва и хотела Балкан, потом сквер у Македонској улици и на крају испред хотела Српска круна-данашње Библиотеке града Београда, где и би постављен. На том месту је био наредних петнаестак година, да би га онда приликом уређивања Универзитетског парка, 1930. године преместили ту где се и данас налази, и поставили да стоји као пандан споменику Јосифу Панчићу.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1815. године завршен је Бечки конгрес, који је заседао од септембра 1814. када су га сазвале велике силе да би отклониле последице Француске револуције и Наполеонових ратова. Представник Срба у Бечу, прота Матеја Ненадовић, покушао је да заинтересује конгрес за српско питање, али му услед противљења Енглеске и Аустрије то није пошло за руком;
1990. године југословенска тенисерка Моника Селеш је са 16 година и 6 месеци, освојила Ролан Гарос и тиме постала најмлађа освајачица овог Грен слем турнира у историји.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

13venanje
Претходни чланак

На данашњи дан венчали су се краљ Александар Карађорђевић и румунска принцеза Марија

Mihailo_Obrenović_III
Наредни чланак

На данашњи дан убијен је кнез Михаило