DogađajiNa današnji dan

na današnji dan OSNOVANO JE UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE

Na današnji dan 1905. godine osnovano je Udruženje književnika Srbije. Prvobitni naziv bio je Srpsko književno društvo. Odluka o osnivanju doneta je u prisustvu 21 pisca, u prostorijama Srpske književne zadruge. Prvi predsednik bio je Simo Matavulj, sekretar Jovan Skerlić, a među prvim članovima bili su Aleksa Šantić i Jovan Dučić. Posle kraćeg zastoja u radu, obnovljeno je 1911. godine pod nazivom Društvo srpskih književnika, a predsednik je postao Borisav Stanković. Naziv ponovo menja posle Prvog svetskog rata u Udruženje srpskih književnika, na čelu sa Branislavom Nušićem. Posle Drugog svetskog rata preimenovano je u Udruženje književnika Narodne Republike Srbije, a predsednik tog Udruženja bila je Isidora Sekulić. Udruženje danas ima preko 1500 članova, a tokom svog postojanja vodili su ga neki od najistaknutijih srpskih pisaca kao što su Ivo Andrić, Veljko Petrović, Dušan Matić i drugi.

Izdvajamo još jedan važan događaj za ovaj dan, direktno ili indirektno, vezan za Srbiju:
1955. godine u Beograd je doputovala delegacija Sovjetskog Saveza na čelu sa prvim sekretarom CK KPSS Nikitom Hruščovim. Bila je to prva zvanična poseta predstavnika SSSR-a Jugoslaviji, posle 1948. godine. Na kraju razgovora, potpisana je Beogradska deklaracija, kojom su normalizovani međudržavni odnosi.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

brasovan-portret
Prethodni članak

na današnji dan Rođen je jedan od najznačajnijih srpskih arhitekata

A.-Šantić
Naredni članak

na današnji dan Rođen je Aleksa Šantić