ДогађајиНа данашњи дан

на данашњи дан ОСНОВАНО ЈЕ УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

На данашњи дан 1905. године основано је Удружење књижевника Србије. Првобитни назив био је Српско књижевно друштво. Одлука о оснивању донета је у присуству 21 писца, у просторијама Српске књижевне задруге. Први председник био је Симо Матавуљ, секретар Јован Скерлић, а међу првим члановима били су Алекса Шантић и Јован Дучић. После краћег застоја у раду, обновљено је 1911. године под називом Друштво српских књижевника, а председник је постао Борисав Станковић. Назив поново мења после Првог светског рата у Удружење српских књижевника, на челу са Браниславом Нушићем. После Другог светског рата преименовано је у Удружење књижевника Народне Републике Србије, а председник тог Удружења била је Исидора Секулић. Удружење данас има преко 1500 чланова, а током свог постојања водили су га неки од најистакнутијих српских писаца као што су Иво Андрић, Вељко Петровић, Душан Матић и други.

Издвајамо још један важан догађај за овај дан, директно или индиректно, везан за Србију:
1955. године у Београд је допутовала делегација Совјетског Савеза на челу са првим секретаром ЦК КПСС Никитом Хрушчовим. Била је то прва званична посета представника СССР-а Југославији, после 1948. године. На крају разговора, потписана је Београдска декларација, којом су нормализовани међудржавни односи.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

brasovan-portret
Претходни чланак

на данашњи дан Рођен је један од најзначајнијих српских архитеката

A.-Šantić
Наредни чланак

на данашњи дан Рођен је Алекса Шантић