DogađajiInstitucijeNa današnji dan

na današnji dan: Osnovana je srpska književna zadruga

Na današnji dan 1892. godine, u Beogradu su srpski pisci osnovali Srpsku književnu zadrugu, samostalnu organizaciju, kojom upravljaju njeni članovi, a koja ima za cilj da izdavanjem odabranih dela iz književnosti i kulturnog stvaralaštva doprinosi širenju opšte prosvećenosti i kulture naroda. Bilo je sedamnaest osnivača. Za prvog predsednika izabran je akademik Stojan Novaković, a za potpredsednika Jovan Jovanović Zmaj, koji je izradio amblem zadruge. Prva knjiga koju su objavili, bila je Život i priključenija Dositeja Obradovića.

Izdvajamo još jedan važan događaj za ovaj dan direktno ili indirektno vezan za Srbiju:

  1. godine, američke trupe su oslobodile logor Dahau. To je bio prvi i jedan od najvećih nacističkih koncentracionih logora. Nalazio se dvadesetak kilometara od Minhena i otvoren je 1933. Procenjuje se da je kroz njega prošlo više od 200.000 ljudi iz 24 zemlje, uključujući i veliki broj Jugoslovena. Među našim najpoznatijim sunarodnicima tamo su bili Patrijarh srpski Gavrilo, episkop i svetitelj Nikolaj Velimirović, general Mihajlo Nedeljković, koji ga nije preživeo, profesor Beogradskog univerziteta dr Vladeta Popović, violinista Vlastimir Pavlović Carevac, glumac i reditelj Stevo Žigon i mnogi drugi.

 

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

liga naroda
Prethodni članak

na današnji dan: Osnovana je preteča Ujedinjenih nacija

Spomenik u Jasenovcu
Naredni članak

Na danšnji dan: Okončao se jedan užas