ДогађајиИнституцијеНа данашњи дан

на данашњи дан: Основана је српска књижевна задруга

На данашњи дан 1892. године, у Београду су српски писци основали Српску књижевну задругу, самосталну организацију, којом управљају њени чланови, а која има за циљ да издавањем одабраних дела из књижевности и културног стваралаштва доприноси ширењу опште просвећености и културе народа. Било је седамнаест оснивача. За првог председника изaбран је академик Стојан Новаковић, а за потпредседника Јован Јовановић Змај, који је израдио амблем задруге. Прва књига коју су објавили, била је Живот и прикљученија Доситеја Обрадовића.

Издвајамо још један важан догађај за овај дан директно или индиректно везан за Србију:

  1. године, америчке трупе су ослободиле логор Дахау. То је био први и један од највећих нацистичких концентрационих логора. Налазио се двадесетак километара од Минхена и отворен је 1933. Процењује се да је кроз њега прошло више од 200.000 људи из 24 земље, укључујући и велики број Југословена. Међу нашим најпознатијим сународницима тамо су били Патријарх српски Гаврило, епископ и светитељ Николај Велимировић, генерал Михајло Недељковић, који га није преживео, професор Београдског универзитета др Владета Поповић, виолиниста Властимир Павловић Царевац, глумац и редитељ Стево Жигон и многи други.

 

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

liga naroda
Претходни чланак

на данашњи дан: Основана је претеча Уједињених нација

Spomenik u Jasenovcu
Наредни чланак

На даншњи дан: Окончао се један ужас