DogađajiInstitucijeNa današnji dan

na današnji dan: Osnovana je preteča Ujedinjenih nacija

Na Konferenciji mira u Versaju, na današnji dan, 1919. godine osnovana je organizacija Društvo naroda, sa sedištem u Ženevi. Zadatak joj je bio da očuva svetski mir, kolektivnu bezbednost i političku nezavisnost svih članica Društva. Članice-osnivači bile su 32 države, među kojima i tadašnja Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Iako osnovana na podsticaj američkog predsednika Vudroa Vilsona, SAD nikada nisu pristupile organizaciji. Zbog suprotnosti interesa velikih zemalja, kao i slabosti, neodlučnosti i nesposobnosti da preduzme bilo kakvu ozbiljniju akciju za očuvanje mira, Društvo je prestalo da postoji po izbijanju Drugog svetskog rata. Nakon završetka rata, a po osnivanju Organizacije ujedinjenih nacija, njegova imovina preneta je na ovu organizaciju, sa sedištem u Njujorku, 7. decembra 1946. godine.
Izdvajamo još jedan važan događaj za ovaj dan:
1918. godine, u češkoj tvrđavi Terezin je, usled loših zatvorskih uslova, mučenja i tuberkuloze, umro Gavrilo Princip, član tajne organizacije Mlada Bosna i atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

General Stepa Stepanović
Prethodni članak

na današnji dan: Preminuo je vojvoda Stepa Stepanović

skz2
Naredni članak

na današnji dan: Osnovana je srpska književna zadruga