ДогађајиИнституцијеНа данашњи дан

на данашњи дан: Основана је претеча Уједињених нација

На Kонференцији мира у Версају, на данашњи дан, 1919. године основана је организација Друштво народа, са седиштем у Женеви. Задатак јој је био да очува светски мир, колективну безбедност и политичку независност свих чланица Друштва. Чланице-оснивачи биле су 32 државе, међу којима и тадашња Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. Иако основана на подстицај америчког председника Вудроa Вилсона, САД никада нису приступиле организацији. Због супротности интереса великих земаља, као и слабости, неодлучности и неспособности да предузме било какву озбиљнију акцију за очување мира, Друштво је престало да постоји по избијању Другог светског рата. Након завршетка рата, а по оснивању Организације уједињених нација, његова имовина пренета је на ову организацију, са седиштем у Њујорку, 7. децембра 1946. године.
Издвајамо још један важан догађај за овај дан:
1918. године, у чешкој тврђави Терезин је, услед лоших затворских услова, мучења и туберкулозе, умро Гаврило Принцип, члан тајне организације Млада Босна и атентатор на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Генерал Степа Степановић
Претходни чланак

на данашњи дан: Преминуо je војвода Степа Степановић

skz2
Наредни чланак

на данашњи дан: Основана је српска књижевна задруга