DogađajiInstitucijeLjudiNa današnji dan

Na današnji dan osnovana je Kutlikova crtačka i slikarska škola (Kutlikova crtačka i slikarska škola)

Na današnji dan 1895. godine slovački slikar Kiril Kutlik (Kiril Kutlik), u Beogradu je, na Kosančićevom vencu osnovao prvu srpsku crtačku i slikarsku školu. Ona je postala temelj razvoja umetničkih škola u Srbiji i bila je prva likovna škola kod nas, možda i na Balkanu, koja je redovno upisivala učenike bez obzira na društveni status, nacionalnost ili veru. Ono što je karakteristično za tu školu bio je i njegov pristup, predanost i znanje, kao i to što ju je utemeljio tako da kasnije može da preraste u sistem modernog likovnog i primenjenog obrazovanja. U te njegove napredne tendencije spada i osnivanje zanatlijskog kursa usmerenog ka razvoju crtačke veštine i estetskog osećanja u pojedinim zanatima, otvaranje ženskog kursa 1897. godine, pre nego na minhenskoj akademiji, kao i proučavanje srpske nošnje i tradicije. On je, nažalost, ovu školu vodio samo pet godina, jer je iznenada preminuo 1900. godine, ali se obrazovanje umetnika nastavilo. Bračni par, Rista i Beta Vukanović dobio je dozvolu Ministarstva prosvete da nasledi prvu srpsku slikarsko-crtačku školu od njenog osnivača, posle njegove smrti. Pošto su promenili dve adrese, Vukanovići su školu uselili u svoju kuću u Kapetan Mišinoj 13, koja i danas postoji, gde je bila do 1905. godine. Njenu ulogu zatim je preuzela Umetničko-zanatska škola, a potom Akademija likovnih umetnosti. Značaj i vizija Kutlikove škole ogleda se i u tome što su kroz nju prošli mnogi naši slikari, nosioci modernog slikarstva, poput Koste Milićevića, Milana Milanovića, Nadežde Petrović i drugih.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1876. godine poginuo je major Mihailo Ilić;
1939. godine Jugoslavija je, po izbijanju Drugog svetskog rata, proglasila neutralnost;
1996. godine preminuo je Borivoje Tasovac, pedijatar, pedagog, akademik, upravnik Univerzitetske dečje klinike u Beogradu i nosilac ordena Legije časti;
2003. godine umro je Miloš Minić, pravnik i društveno-politički radnik u posleratnoj Jugoslaviji.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Jovan Ristić
Prethodni članak

Na današnji dan umro je Jovan Ristić (Jovan Ristić), jedan od najvećih srpskih državnika

Bombardovanje Leskovca 1944 (Nedelja pacova)
Naredni članak

Na današnji dan saveznici su razorili Leskovac (Nedelja pacova)