ДогађајиИнституцијеЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан основана је Кутликова цртачка и сликарска школа (Kutlikova crtačka i slikarska škola)

На данашњи дан 1895. године словачки сликар Кирил Кутлик (Kiril Kutlik), у Београду је, на Косанчићевом венцу основао прву српску цртачку и сликарску школу. Она је постала темељ развоја уметничких школа у Србији и била је прва ликовна школа код нас, можда и на Балкану, која је редовно уписивала ученике без обзира на друштвени статус, националност или веру. Оно што је карактеристично за ту школу био је и његов приступ, преданост и знање, као и то што ју је утемељио тако да касније може да прерасте у систем модерног ликовног и примењеног образовања. У те његове напредне тенденције спада и оснивање занатлијског курса усмереног ка развоју цртачке вештине и естетског осећања у појединим занатима, отварање женског курса 1897. године, пре него на минхенској академији, као и проучавање српске ношње и традиције. Он је, нажалост, ову школу водио само пет година, јер је изненада преминуо 1900. године, али се образовање уметника наставило. Брачни пар, Риста и Бета Вукановић добио је дозволу Министарства просвете да наследи прву српску сликарско-цртачку школу од њеног оснивача, после његове смрти. Пошто су променили две адресе, Вукановићи су школу уселили у своју кућу у Капетан Мишиној 13, која и данас постоји, где је била до 1905. године. Њену улогу затим је преузела Уметничко-занатска школа, а потом Академија ликовних уметности. Значај и визија Кутликове школе огледа се и у томе што су кроз њу прошли многи наши сликари, носиоци модерног сликарства, попут Косте Милићевића, Милана Милановића, Надежде Петровић и других.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1876. године погинуо је мајор Михаило Илић;
1939. године Југославија је, по избијању Другог светског рата, прогласила неутралност;
1996. године преминуо је Боривоје Тасовац, педијатар, педагог, академик, управник Универзитетске дечје клинике у Београду и носилац ордена Легије части;
2003. године умро је Милош Минић, правник и друштвено-политички радник у послератној Југославији.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Jovan Ristić
Претходни чланак

На данашњи дан умро је Јован Ристић (Jovan Ristić), један од највећих српских државника

Bombardovanje Leskovca 1944 (Nedelja pacova)
Наредни чланак

На данашњи дан савезници су разорили Лесковац (Nedelja pacova)