ДогађајиКуће и зградеНа данашњи дан

На данашњи дан основана је Грађанска касина (Građanska kasina)

На данашњи дан 1869. године од акционарског друштва Слога основана је Грађанска касина (Građanska kasina), место које је одиграло улогу прворазредне јавне културне установе у Београду, ширећи хуманизам, научна и културна сазнања и стварајући посебну атмосферу у друштвеном животу града. Налазила се у Улици краља Петра између Кнез Михаилове улице и Саборне цркве, на месту где је сада зграда задужбине Николе Спасића. И поред тога што је првенствено била окренута пословном свету, ова установа је од почетка постала средиште ширих друштвених збивања. Рад се одвијао по одсецима: административно-економски одбор, одбор за јавна предавања и одбор за забаве. Приходи су распоређивани у корист београдске сиротиње и у виду помоћи појединцима, установама и хуманитарним акцијама. Тако је на пример додељена знатна сума новца за оснивање Сиротињског дома у Београду, Друштву Црвеног крста, босанскохерцеговачкој нејачи, породици Ђуре Јакшића 1878. године, за пострадале од земљотреса у Загребу 1880, оболелом песнику Грчићу Миленку, певачком друштву Гусле у Мостару и многим другима. Посебно значајна су била предавања која су се ту одржавала. Прво је одржао професор Гиша Герчић, децембра 1870. године на тему: О користи јавних састанака и удружења. Пет година касније створена је посебна комисија за усмеравање програма предавања, коју су чинили Јосиф Панчић, Јован Бошковић, Панта Срећковић, Јован Ђорђевић, Сима Лозанић, Владан Ђорђевић и Милан Кујунџић. Нарочита пажња посвећена је музици и ликовној уметности, те су у просторијама Грађанске касине између осталих излагали и Ђорђе Крстић, Милош Тенковић, Урош Предић и Петар Убавкић. У њој је одржан први збор ради оснивања Црвеног крста, као и први састанак београдских новинара ради оснивања српског Новинарског удружења. Но, већ пре почетка Првог светског рата Касина је полако губила на значају, морала је да напусти своје просторије и пресели се у Поенкареову улицу, а после рата, без потребе друштва за таквим местом, коначно је затворена.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1914. године српски краљ Петар Карађорђевић повукао се са власти, а сва краљевска овлашћења добио је његов син Александар;
1940. године Француска је потписала капитулацију у Другом светском рату;
1941. године почела је у Другом светском рату операција Барбароса – напад Немачке на СССР;
1961. године у Лондону је умрла српска краљица Марија Карађорђевић;
1966. године рођен је позоришни редитељ Јагош Марковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Centar-Sokobanje
Претходни чланак

На данашњи дан обележава се почетак организованог туризма у Србији (početak organizovanog turizma u Srbiji)

feat
Наредни чланак

Генерал Краљевине Југославије Љубомир Т. Петровић