DogađajiInstitucijeKuće i zgradeNa današnji dan

na današnji dan Osnovan je Muzej afričke umetnosti

Na današnji dan 1977. godine, Skupština grada Beograda je, na osnovu umetničke zbirke koju su Veda i dr Zdravko Pečar poklonili gradu, osnovala Muzej afričke umetnosti. Muzej je prvi i jedini u regionu isključivo posvećen kulturama i umetnosti afričkog kontinenta. Muzejski fond čini preko 1700 primeraka originalne afričke umetnosti svrstanih u zbirku drvene skulpture, maski, keramike, nakita, oruđa, oružja, tekstila, muzičkih instrumenata i zbirku bronzane skulpture. Stalnu postavku čine primerci pre svega zapadnoafričke umetnosti, iz zemalja poput Gane, Obale Slonovače, Nigerije, Kameruna i drugih. Pored stalne postavke, kroz tekuće izložbe Muzej proučava i predstavlja i druge kulturne oblasti Afrike: Etiopiju, Magreb, kao i kulturna područja istočne, centralne i južne Afrike. Od samog osnivanja, važnu oblast rada Muzeja predstavlja izdavačka delatnost koja se ostvaruje kroz publikovanje kataloga izložbi, monografija, tekstova, studija i časopisa. Muzej organizuje i niz multikulturalnih programa s muzičkim, literarnim, filmskim i likovnim segmentima, kao što su Afro festival, AFRAM i Obojeni program.
Izdvajamo još jedan važan događaj za ovaj dan, direktno ili indirektno, vezan za Srbiju:
1952. godine u Beogradu je svečano otvoren Narodni muzej, koji je bio skoro u potpunosti uništen tokom Drugog svetskog rata.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

dan-mladosti
Prethodni članak

Na današnji dan Krenula je prva štafeta mladosti

univerzitetska
Naredni članak

na današnji dan Otvorena je Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković