ДогађајиИнституцијеКуће и зградеНа данашњи дан

на данашњи дан Основан je Mузеј афричке уметности

На данашњи дан 1977. године, Скупштина града Београда је, на основу уметничке збирке коју су Веда и др Здравко Печар поклонили граду, основала Музеј афричке уметности. Музеј је први и једини у региону искључиво посвећен културама и уметности афричког континента. Музејски фонд чини преко 1700 примерака оригиналне афричке уметности сврстаних у збирку дрвене скулптуре, маски, керамике, накита, оруђа, оружја, текстила, музичких инструмената и збирку бронзане скулптуре. Сталну поставку чине примерци пре свега западноафричке уметности, из земаља попут Гане, Обале Слоноваче, Нигерије, Камеруна и других. Поред сталне поставке, кроз текуће изложбе Музеј проучава и представља и друге културне области Африке: Етиопију, Магреб, као и културна подручја источне, централне и јужне Африке. Од самог оснивања, важну област рада Музеја представља издавачка делатност која се остварује кроз публиковање каталога изложби, монографија, текстова, студија и часописа. Музеј организује и низ мултикултуралних програма с музичким, литерарним, филмским и ликовним сегментима, као што су Афро фестивал, АФРАМ и Обојени програм.
Издвајамо још један важан догађај за овај дан, директно или индиректно, везан за Србију:
1952. године у Београду је свечано отворен Народни музеj, који је био скоро у потпуности уништен током Другог светског рата.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

dan-mladosti
Претходни чланак

На данашњи дан Кренула је прва штафета младости

универзитетска
Наредни чланак

на данашњи дан Отворена је Универзитетска библиотека Светозар Марковић