DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan osnovan je Aeroput (Aeroput)

Na današnji dan 1927. godine osnovano je Društvo za vazdušni saobraćaj – Aeroput (Aeroput), koje se smatra pretečom JAT-a i današnje Air-Serbia. Odluka o osnivanju preduzeća za vazdušni saobraćaj doneta je 1919. godine. U međuvremenu je rešeno da se izgradi aerodrom. U prvo vreme korišćena je ravnica kod Pančeva, a zatim je od opštine Bežanija otkupljeno zemljište na lokaciji današnjeg poslovnog centra Airport city. Godine 1925. počela je izgradnja aerodromske infrastrukture, a sam aerodrom otvoren je 25. marta 1927. godine. Zanimljivo je da je hangare projektovao srpski naučnik Milutin Milanković. Prvi let Aeroputa obavljen je 15. februara 1928. godine na relaciji Beograd – Zagreb, avionom potez 29, a prvi međunarodni let bio je Beograd – Beč, 7. oktobra 1929. Kompanija se ubrzano razvijala, povećavala broj i modele aviona, broj pilota i osoblja, kao i destinacije na koje je letela. Do 1940. godine Aeroput je spadao u red razvijenijih evropskih kompanija, sa flotom od 14 aviona. Međutim, marta 1941. godine avioni i ljudstvo su mobilisani, a sama kompanija je pretrpela ogromnu štetu tokom nacističkog bombardovanja. Deo aviona je uništen, kao i radionice, pista i deo aerodroma, dok su automobili i ostala vozila oduzeti. Prostorije Aeroputa u Knez Mihailovoj ulici oduzete su i dodeljene Lufthanzi. Posle rata rad je obnovljen 1945. godine, ali samo na par godina, jer su vlasti 1947.godine donele uredbu o zabrani privatnih akcionarskih društava, na osnovu koje je Aeroput prestao da postoji. Te godine osnovan je JAT, koji je preuzeo obavljanje vazdušnog saobraćaja novostvorene zemlje, te se često navodi kao naslednik Aeroputa. Gledajući na taj način, današnja nacionalna avio kompanija je deveta najstarija na svetu koja još uvek saobraća.
Poređena radi, prvi komercijalni let dogodio se 5. februara 1919. godine između Berlina i Vajmara, a prva redovna linija otvorena je 25. avgusta 1919. godine između Pariza i Londona. Najstarija avio kompanija koja je još uvek aktivna je holandski KLM, osnovan 7.oktobra 1919.godine.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1958. godine osnovana je Galerija savremene umetnosti u Beogradu, koja je 1965.godine prerasla u Muzej savremene umetnosti na Ušću, na Novom Beogradu.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Detalj iz fabrike
Prethodni članak

ZAJEČAR KROZ VREME 1945–2000

SONY DSC
Naredni članak

Na današnji dan osnovana je Prva beogrdska gimnazija (Prva beogrdska gimnazija)