ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан основан је Аеропут (Aeroput)

На данашњи дан 1927. године основано је Друштво за ваздушни саобраћај – Аеропут (Aeroput), које се сматра претечом ЈАТ-а и данашње Air-Serbia. Одлука о оснивању предузећа за ваздушни саобраћај донета је 1919. године. У међувремену је решенo да се изгради аеродром. У прво време коришћена је равница код Панчева, а затим је од општине Бежанија откупљено земљиште на локацији данaшњег пословног центра Airport city. Године 1925. почела је изградња аеродромске инфраструктуре, а сам аеродром отворен је 25. марта 1927. године. Занимљиво је да је хангаре пројектовао српски научник Милутин Миланковић. Први лет Аеропута обављен је 15. фебруара 1928. године на релацији Београд – Загреб, авионом потез 29, а први међународни лет био је Београд – Беч, 7. октобра 1929. Компанија се убрзано развијала, повећавала број и моделе авиона, број пилота и особља, као и дестинације на које је летела. До 1940. године Аеропут је спадао у ред развијенијих европских компанија, са флотом од 14 авиона. Међутим, марта 1941. године авиони и људство су мобилисани, а сама компанија је претрпела огромну штету током нацистичког бомбардовања. Део авиона је уништен, као и радионице, писта и део аеродрома, док су аутомобили и остала возила одузети. Просторије Аеропута у Кнез Михаиловој улици одузете су и додељене Луфтханзи. После рата рад је обновљен 1945. године, али само на пар година, јер су власти 1947.године донеле уредбу о забрани приватних акционарских друштава, на основу које је Аеропут престао да постоји. Те године основан је ЈАТ, који је преузео обављање ваздушног саобраћаја новостворене земље, те се често наводи као наследник Аеропута. Гледајући на тај начин, данашња национална авио компанија је девета најстарија на свету која још увек саобраћа.
Поређена ради, први комерцијални лет догодио се 5. фебруара 1919. године између Берлина и Вајмара, а прва редовна линија отворена је 25. августа 1919. године између Париза и Лондона. Најстарија авио компанија која је још увек активна је холандски KLM, основан 7.октобра 1919.године.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1958. године основана је Галерија савремене уметности у Београду, која је 1965.године прерасла у Музеј савремене уметности на Ушћу, на Новом Београду.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Детаљ из фабрике
Претходни чланак

ЗАЈЕЧАР КРОЗ ВРЕМЕ 1945–2000

SONY DSC
Наредни чланак

На данашњи дан основана је Прва беогрдска гимназија (Prva beogrdska gimnazija)