DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan obeležava se početak organizovanog turizma u Srbiji (početak organizovanog turizma u Srbiji)

Na današnji dan 1837. godine iz kancelarije kneza Miloša Obrenovića izdat je prvi uput za lečenje u Sokobanji. Na lečenje je upućen artiljerijski poručnik Lazarević iz vojno-policijske stanice u Kragujevcu i preporučen Miloševom doktoru Đorđu Novakoviću sa molbom šta sve da mu se obezbedi tokom boravka. Područje Sokobanje je, prema arheološkim podacima, bilo naseljeno još u praistoriji, a u zapisima istoričara i putnika pominje se kao rimsko naselje u kome je postojalo kupalište, odakle i potiče naziv banja. Godine 1833, knez Miloš je Sokobanju ponovo pripojio Srbiji i od tada ona polako postaje banjsko lečilište. Velike zasluge za to imao je on sam, pošto je tu često dolazio i slao članove svoje porodice, postavio svog lekara, dao da se podignu konaci, bolnice i poprave amami. Današnji dan uzima se kao početak organizovanog turizma u Srbiji, početak banjskog turizma u Sokobanji, a takođe se obeležava i kao dan opštine Sokobanja.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1991. godine umro je srpski ekonomista Zoran Pjanić, rektor i profesor Beogradskog univerziteta i predsednik Ekonomskog saveta jugoslovenske vlade.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Atentat_u_skupstini
Prethodni članak

Na današnji dan dogodila su se ubistva u Skupštini Kraljevine SHS (ubistva u Skupštini Kraljevine SHS)

beograd
Naredni članak

Na današnji dan osnovana je Građanska kasina (Građanska kasina)