ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан обележава се почетак организованог туризма у Србији (početak organizovanog turizma u Srbiji)

На данашњи дан 1837. године из канцеларије кнеза Милоша Обреновића издат је први упут за лечење у Сокобањи. На лечење је упућен артиљеријски поручник Лазаревић из војно-полицијске станице у Крагујевцу и препоручен Милошевом доктору Ђорђу Новаковићу са молбом шта све да му се обезбеди током боравка. Подручје Сокобање је, према археолошким подацима, било насељено још у праисторији, а у записима историчара и путника помиње се као римско насеље у коме је постојало купалиште, одакле и потиче назив бања. Године 1833, кнез Милош је Сокобању поново припојио Србији и од тада она полако постаје бањско лечилиште. Велике заслуге за то имао је он сам, пошто је ту често долазио и слао чланове своје породице, поставио свог лекара, дао да се подигну конаци, болнице и поправе амами. Данашњи дан узима се као почетак организованог туризма у Србији, почетак бањског туризма у Сокобањи, а такође се обележава и као дан општине Сокобања.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1991. године умро је српски економиста Зоран Пјанић, ректор и професор Београдског универзитета и председник Економског савета југословенске владе.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Atentat_u_skupstini
Претходни чланак

На данашњи дан догодила су се убиства у Скупштини Краљевине СХС (ubistva u Skupštini Kraljevine SHS)

beograd
Наредни чланак

На данашњи дан основана је Грађанска касина (Građanska kasina)