DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan na Balkanu je prikazan prvi film

Na današnji dan 1896. godine u Beogradu je održana prva filmska projekcija. Bilo je to samo šest meseci posle svetske premijere u Parizu, a i program je bio sličan. Između ostalih prikazani su filmovi Ulazak voza u stanicu, Kupanje u moru, Rušenje zida i Riblja pijaca u Marseju. Sve se odigralo u kafani kod Zlatnog krsta na Terazijama. To je bilo sastajalište intelektualne elite i umetnika tog vremena i mesto na kome su se već održavale izložbe i skupovi. Događaj je u novinama najavljivan kao čudo neviđeno, a jedna pretpremijera održana je veče pre za novinare, koji je trebalo da se upoznaju sa tim čudom ne bi li ga što bolje najavili građanima. Filmove su doneli Andre Kar i Žil Žiren, koji su bili zastupnici braće Limijer. Filmovi su se prikazivali sve do 30. juna, a na jednoj od projekcija je bio i kralj Aleksandar Obrenović. Ovaj dan obeležava se kao Dan Jugoslovenske kinoteke.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1815. godine tokom Drugog srpskog ustanka, na Ljubiću je poginuo komandant srpske artiljerije i vojvoda oba srpska ustanka Tanasko Rajić;
1944 .godine počelo je iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji, čime je otvoren nov front u Evropi.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

10988330854dae88d11ef05
Prethodni članak

Na današnji dan došlo je do eksplozije u Smederevskoj tvrđavi

ivanjica
Naredni članak

Na današnji dan puštena je u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji