ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан на Балкану је приказан први филм

На данашњи дан 1896. године у Београду је одржана прва филмска пројекција. Било је то само шест месеци после светске премијере у Паризу, а и програм је био сличан. Између осталих приказани су филмови Улазак воза у станицу, Купање у мору, Рушење зида и Рибља пијаца у Марсеју. Све се одиграло у кафани код Златног крста на Теразијама. То је било састајалиште интелектуалне елите и уметника тог времена и место на коме су се већ одржавале изложбе и скупови. Догађај је у новинама најављиван као чудо невиђено, а једна претпремијера одржана је вече пре за новинаре, који је требало да се упознају са тим чудом не би ли га што боље најавили грађанима. Филмове су донели Андре Кар и Жил Жирен, који су били заступници браће Лимијер. Филмови су се приказивали све до 30. јуна, а на једној од пројекција је био и краљ Александар Обреновић. Овај дан обележава се као Дан Југословенске кинотеке.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1815. године током Другог српског устанка, на Љубићу је погинуо командант српске артиљерије и војвода оба српска устанка Танаско Рајић;
1944 .године почело је искрцавање савезничких снага у Нормандији, чиме је отворен нов фронт у Европи.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

10988330854dae88d11ef05
Претходни чланак

На данашњи дан дошло је до експлозије у Смедеревској тврђави

ivanjica
Наредни чланак

На данашњи дан пуштена је у рад прва земаљска сателитска станица у Југославији