DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan Krenula je prva štafeta mladosti

Na današnji dan 1945. godine, iz Kragujevca je krenula prva Titova štafeta, zajedno sa knjigom u kojoj je bilo 15 hiljada ručno ispisanih pozdrava voljenom predsedniku za njegov rođendan. Više od 12000 omladinaca je pretrčalo 9000 kilometara i stiglo u Beograd, ali je maršal bio u Zagrebu, te su mu je tamo uručili. Nošenje štafete je prihvaćeno kao tradicija, pa je svaka republika imala svoju, kao i neki gradovi i vojska. Sedam glavnih štafeta prenosile su se trčeći, iz ruke u ruku, simbolično prenoseći rođendanske želje i pozdrave, da bi bile svečano dočekane na beogradskom Trgu Republike, a Titu predate ispred Belog dvora.
Primajući štafetnu palicu 1956. godine, Tito je predložio da se umesto njegovog rođendana otpočne sa proslavljanjem Dana mladosti, 25. maja, i da se proslava održava na stadionu JNA kao smotra duhovne i fizičke spremnosti mlade generacije. Tako je omladina Jugoslavije dobila svoj praznik, a štafeta je postala Štafeta mladosti i od tada samo jedna. Svaka je bila unikatna, imala je određenu simboliku, i uvek je kretala na put po Jugoslaviji iz nekog drugog mesta. Događaji na stadionu, sletovi, bili su iz godine u godinu sve grandiozniji i uživo prenošeni na televiziji. Jedini put kada Tito nije prisustvovao predaji štafete bilo je 1978. godine, kada mu je uručena na Brionima, a poslednji put ju je primio naredne godine. Posle njegove smrti tradicija je nastavljena, sa idejom da se istraje na njegovom putu, a štafeta je bila uručivana aktuelnom saveznom predsedniku omladine. Poslednja štafeta krenula je 1987. godine sa Triglava, a poslednji slet održan je 25. maja 1988. godine.

Od važnih događaja na ovaj dan, direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo :
1925. godine, umro je srpski slikar i član Srpske kraljevske akademije, Stevan Todorović;
1945. godine u Sloveniji je počela masovna likvidacija zarobljenih pripadnika kolaboracionističkih i antikomunističkih formacija koje su se povlačile sa nemačkom vojskom;

1970. godine, umro je pozorišni i filmski režiser, scenograf i glumac Bojan Stupica;
1987. godine, rođen je Novak Đoković, najbolji srpski sportista svih vremena.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

proglasenje-dusanovog-zakonika
Prethodni članak

Na današnji dan proglašen je Dušanov zakonik

muzej
Naredni članak

na današnji dan Osnovan je Muzej afričke umetnosti