ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан Кренула је прва штафета младости

На данашњи дан 1945. године, из Крагујевца је кренула прва Титова штафета, заједно са књигом у којој је било 15 хиљада ручно исписаних поздрава вољеном председнику за његов рођендан. Више од 12000 омладинаца је претрчало 9000 километара и стигло у Београд, али је маршал био у Загребу, те су му је тамо уручили. Ношење штафете је прихваћено као традиција, па је свака република имала своју, као и неки градови и војска. Седам главних штафета преносиле су се трчећи, из руке у руку, симболично преносећи рођенданске жеље и поздраве, да би биле свечано дочекане на београдском Тргу Републике, а Титу предате испред Белог двора.
Примајући штафетну палицу 1956. године, Тито је предложио да се уместо његовог рођендана отпочне са прослављањем Дана младости, 25. маја, и да се прослава одржава на стадиону ЈНА као смотра духовне и физичке спремности младе генерације. Тако је омладина Југославије добила свој празник, а штафета је постала Штафета младости и од тада само једна. Свака је била уникатна, имала је одређену симболику, и увек је кретала на пут по Југославији из неког другог места. Догађаји на стадиону, слетови, били су из године у годину све грандиознији и уживо преношени на телевизији. Једини пут када Тито није присуствовао предаји штафете било је 1978. године, када му је уручена на Брионима, а последњи пут ју је примио наредне године. После његове смрти традиција је настављена, са идејом да се истраје на његовом путу, а штафета је била уручивана актуелном савезном председнику омладине. Последња штафета кренула је 1987. године са Триглава, а последњи слет одржан је 25. маја 1988. године.

Од важних догађаја на овај дан, директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо :
1925. године, умро је српски сликар и члан Српске краљевске академије, Стеван Тодоровић;
1945. године у Словенији је почела масовна ликвидација заробљених припадника колаборационистичких и антикомунистичких формација које су се повлачиле са немачком војском;

1970. године, умро је позоришни и филмски режисер, сценограф и глумац Бојан Ступица;
1987. године, рођен је Новак Ђоковић, најбољи српски спортиста свих времена.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

proglasenje-dusanovog-zakonika
Претходни чланак

На данашњи дан проглашен је Душанов законик

muzej
Наредни чланак

на данашњи дан Основан je Mузеј афричке уметности