AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Na današnji dan je umro velemajstor Bora Kostić

Na današnji dan, 3. novembra 1963. godine u Beogradu je preminuo srpski šahista, velemajstor Borislav Bora Kostić.

Rođen je 24. februara 1887. godine u Vršcu, gde je završio gimnaziju, i kasnije u Budimpešti diplomirao na Orijentalnoj trgovačkoj akademiji, koja bi odgovarala današnjem Ekonomskom fakultetu.

Inače, sve vreme je igrao i šah, za koji je pokazivao sklonost još od školskih dana. Prve uspehe je imao na turnirima u Budimpešti, gde je osvojio titulu šahovskog majstora, i Kelnu, u kome je pobedio američkog šampiona Frenka Maršala.

Učestvovao je potom na turnirima u San Remu, Karlovim Varima i prvenstvu Skandinavije u Stokholmu 1913. godine, gde je osvojio prvo mesto.

Nakon toga je dobio poziv od argentinskog ministra iz Kelna i otišao u Buenos Aires da predaje šah na Vojnoj akademiji. Tokom Prvog svetskog rata je bio u SAD, gde je igrao brojne turnire, a na jednom od njih je zauzeo drugo mesto bez poraza, iza Kapablanke, koji je tada smatran najboljim šahistom na svetu, i od koga je potom bio izazvan, pa su na Kubi odigrali meč u kome je Bora ipak poražen.

Godine 1919. se vratio u Evropu, gde je igrao turnire i simultanke, a tokom dvadesetih godina je napravio i dotle neviđenu turneju oko sveta.

Igrao je u Australiji, Africi, Aziji i na Novom Zelandu. Na tim putovanjima je igrao sa maharadžama i poglavicama, odigrao je partije na ekvatoru i na Himalajima, a poznata je i anegdota da su Titu, prilikom posete jednoj od nesvrstanih zemalja rekli da je kod njih već bio velemajstor Kostić.

Među najvećim uspesima su mu, pored već pomenutog drugog mesta u Njujorku 1918. godine, takođe drugo mesto u Hejstingsu 1919. godine, treće mesto u Budimpešti 1921. godine, prvo mesto u Trenčanskim Teplicama 1928. godine, kao i šampionske titule Kraljevine Jugoslavije 1935, 1937. i 1938. godine.

Tokom Drugog svetskog rata je odbio da igra turnire Slobodna Evropa u nacističkoj organizaciji, pa je zbog toga jedno vreme bio u logoru.

Šahom je ipak nastavio da se bavi i posle rata, mada već zagazivši u sedmu deceniju, a Međunarodna šahovska organizacija mu je 1950. godine priznala titulu velemajstora.

Bora Kostić je preminuo u sedamdeset sedmoj godini i sahranjen je u rodnom gradu, a od 1964. godine u Vršcu se organizuje tradicionalni memorijalni šahovski turnir koji nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1774. godine rođen je komandant, upravnik štamparije, trgovac i prvi nadzornik pošta u Srbiji Jakov Jakšić;
1796. godine rođen je istoričar i političar Jovan Gavrilović;
1933. godine rođena je glumica Jelena Jovanović Žigon;
1970. godine umro je kralj Petar II Karađorđević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

maxresdefault
Prethodni članak

Rođen je novinar Rajko Đurđević

69804703_1620204124783615_2452391635565150208_n
Naredni članak

MISAO DANA