АктуелностиЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан је умро велемајстор Бора Костић

На данашњи дан, 3. новембра 1963. године у Београду је преминуо српски шахиста, велемајстор Борислав Бора Костић.

Рођен је 24. фебруара 1887. године у Вршцу, где је завршио гимназију, и касније у Будимпешти дипломирао на Оријенталној трговачкој академији, која би одговарала данашњем Економском факултету.

Иначе, све време је играо и шах, за који је показивао склоност још од школских дана. Прве успехе је имао на турнирима у Будимпешти, где је освојио титулу шаховског мајстора, и Келну, у коме је победио америчког шампиона Френка Маршала.

Учествовао је потом на турнирима у Сан Рему, Карловим Варима и првенству Скандинавије у Стокхолму 1913. године, где је освојио прво место.

Након тога је добио позив од аргентинског министра из Келна и отишао у Буенос Аирес да предаје шах на Војној академији. Током Првог светског рата је био у САД, где је играо бројне турнире, а на једном од њих је заузео друго место без пораза, иза Капабланке, који је тада сматран најбољим шахистом на свету, и од кога је потом био изазван, па су на Куби одиграли меч у коме је Бора ипак поражен.

Године 1919. се вратио у Европу, где је играо турнире и симултанке, а током двадесетих година је направио и дотле невиђену турнеју око света.

Играо је у Аустралији, Африци, Азији и на Новом Зеланду. На тим путовањима је играо са махараџама и поглавицама, одиграо је партије на екватору и на Хималајима, а позната је и анегдота да су Титу, приликом посете једној од несврстаних земаља рекли да је код њих већ био велемајстор Костић.

Међу највећим успесима су му, поред већ поменутог другог места у Њујорку 1918. године, такође друго место у Хејстингсу 1919. године, треће место у Будимпешти 1921. године, прво место у Тренчанским Теплицама 1928. године, као и шампионске титуле Краљевине Југославије 1935, 1937. и 1938. године.

Током Другог светског рата је одбио да игра турнире Слободна Европа у нацистичкој организацији, па је због тога једно време био у логору.

Шахом је ипак наставио да се бави и после рата, мада већ загазивши у седму деценију, а Међународна шаховска организација му је 1950. године признала титулу велемајстора.

Бора Костић је преминуо у седамдесет седмој години и сахрањен је у родном граду, а од 1964. године у Вршцу се организује традиционални меморијални шаховски турнир који носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1774. године рођен је командант, управник штампарије, трговац и први надзорник пошта у Србији Јаков Јакшић;
1796. године рођен је историчар и политичар Јован Гавриловић;
1933. године рођена је глумица Јелена Јовановић Жигон;
1970. године умро је краљ Петар II Карађорђевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

maxresdefault
Претходни чланак

Рођен је новинар Рајко Ђурђевић

69804703_1620204124783615_2452391635565150208_n
Наредни чланак

МИСАО ДАНА