DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan je počeo Prvi svetski rat

Na današnji dan 1914. godine oko 11 časova vlada Austrougarske uputila je vladi Srbije običnom poštom telegram sa sadržajem: „Kraljevska vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914. koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu. Zato Carsko-kraljevska vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa. Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom.“ Iste večeri, oko 23 časa bombardovanjem Beograda s monitora Bodrog, Austrougarska je počela Prvi svetski rat. Tri dana ranije, nakon odgovora na ultimatum iz Beča, srpska vlada se sa ministarstvima i trezorima Narodne banke premestila u Niš, a Vrhovna komanda u Kragujevac. Položaj glavnog grada na samoj državnoj granici činio ga je veoma ranjivim, pa je od ranije postojao plan da se u slučaju napada glavne snage nalaze u unutrašnjosti zemlje, a da se Beograd ne brani iza gradskih zidina već na širem i dubljem frontu oko grada. Prestonica je bombardovana sa leve obale Save i sa monitora austrougarske flotile, a branili su je vojnici Dunavske divizije, dobrovoljci Sremskog dobrovoljačkog odreda, trećepozivci iz svih krajeva i đaci od 14 do 18 godina. Kako bi sprečili neprijatelja da uđe u grad branioci su srušili Stari železnički most, jedinu vezu Beograda i Zemuna. Tom prilikom pale su i prve žrtve Velikog rata. Sa srpske strane to je bio Dušan Đonović, šesnaestogodišnji učenik drugog razreda Kraljevske trgovačke akademije, koji se pridružio četnicima vojvode Jovana Babunskog i poginuo u pucnjavi nastaloj nakon rušenja mosta. Sa druge strane prva žrtva je bio Mađar Ištvan Balohi, koji je bio u čamcu sa kog je pokušan desant na Beograd. Pre jedanaest godina, povodom obeležavanja devedeset godina od početka Prvog svetskog rata, mladom Dušanu postavljena je spomen-ploča u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu. Te prve noći poginulo je još oko 1000 ljudi, a godine koje su sledile odnele su još nekoliko desetina miliona života.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1330. godine srpski kralj Stefan Dečanski pobedio je u bici kod Velbužda vojsku bugarskog cara Mihajla Šišmana;
1402. godine u bici kod Angore Tamerlan je pobedio i zarobio turskog sultana Bajazita;
1899. godine rođen je književni, pozorišni kritičar i akademik Velibor Gligorić;
1926. godine rođen je glumac Vlasta Velisavljević;
1941. godine u odmazdi za požare u nemačkim garažama, Nemci su u Beogradu streljali više od 120 ljudi, mahom Jevreja, komunista i njihovih simpatizera.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

stanislav-binicki-kurir-stampano-1411771407-575177
Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Stanislav Binički

grb
Naredni članak

Na današnji dan osnovano je Srbsko učeno društvo