ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан је почео Први светски рат

На данашњи дан 1914. године око 11 часова влада Аустроугарске упутила је влади Србије обичном поштом телеграм са садржајем: „Краљевска влада Србије није на задовољавајући начин одговорила на ноту датирану 23. јулом 1914. коју јој је предао аустроугарски посланик у Београду. Зато Царско-краљевска влада налази да је принуђена да се ослони на силу оружја ради очувања својих права и интереса. Аустроугарска сматра да се од овог тренутка налази у рату са Србијом.“ Исте вечери, око 23 часа бомбардовањем Београда с монитора Бодрог, Аустроугарска је почела Први светски рат. Три дана раније, након одговора на ултиматум из Беча, српска влада се са министарствима и трезорима Народне банке преместила у Ниш, а Врховна команда у Крагујевац. Положај главног града на самој државној граници чинио га је веома рањивим, па је од раније постојао план да се у случају напада главне снаге налазе у унутрашњости земље, а да се Београд не брани иза градских зидина већ на ширем и дубљем фронту око града. Престоница је бомбардована са леве обале Саве и са монитора аустроугарске флотиле, а бранили су је војници Дунавске дивизије, добровољци Сремског добровољачког одреда, трећепозивци из свих крајева и ђаци од 14 до 18 година. Како би спречили непријатеља да уђе у град браниоци су срушили Стари железнички мост, једину везу Београда и Земуна. Том приликом пале су и прве жртве Великог рата. Са српске стране то је био Душан Ђоновић, шеснаестогодишњи ученик другог разреда Краљевске трговачке академије, који се придружио четницима војводе Јована Бабунског и погинуо у пуцњави насталој након рушења моста. Са друге стране прва жртва је био Мађар Иштван Балохи, који је био у чамцу са ког је покушан десант на Београд. Пре једанаест година, поводом обележавања деведесет година од почетка Првог светског рата, младом Душану постављена је спомен-плоча у Првој економској школи у Београду. Те прве ноћи погинуло је још око 1000 људи, а године које су следиле однеле су још неколико десетина милиона живота.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1330. године српски краљ Стефан Дечански победио је у бици код Велбужда војску бугарског цара Михајла Шишмана;
1402. године у бици код Ангоре Тамерлан је победио и заробио турског султана Бајазита;
1899. године рођен је књижевни, позоришни критичар и академик Велибор Глигорић;
1926. године рођен је глумац Власта Велисављевић;
1941. године у одмазди за пожаре у немачким гаражама, Немци су у Београду стрељали више од 120 људи, махом Јевреја, комуниста и њихових симпатизера.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

stanislav-binicki-kurir-stampano-1411771407-575177
Претходни чланак

На данашњи дан рођен је Станислав Бинички

grb
Наредни чланак

На данашњи дан основано је Србско учено друштво