АктуелностиЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан је и рођен и умро филозоф и писац Васа Стајић

На данашњи дан, 10. фебруара 1878. године у Мокрину је рођен филозоф и писац Васа Стајић. Гимназију је похађао у Кикинди, Карловцима и Сењу, а из карловачке гимназије је избачен због социјалистичких идеја. Поред Будимпеште, где је 1902. године дипломирао, права и филозофију студирао је још и у Паризу и Лајпцигу. Након тога је почео да ради као учитељ у банатским селима и као професор гимназије у Пакрацу, па српске гимназије у Новопазарском санџаку, те Учитељске школе у Сомбору. Као одговор на мађаризацију Срба, која се тада спроводила, Стајић је постао повереник српске Народне омладине у Војводини и у школама је организовао српску омладину на стварање културних друштава, и тако подстицао општи културни развој младих, а покренуо је и лист „Нови Србин“. Када је остао без посла у Сомбору, прешао је у Панчево и наставио са пропагандним радом, држећи предавања широм Аустроугарске и истичући уједињење свих Срба у једну државу, те је због једне своје акције 1914. године ухапшен и осуђен на десет година робије. Из затвора је изашао 1918. године, а када се стварала Краљевина СХС, био је против припајања Војводине Србији, већ директно новој држави. У наредном периоду покренуо је лист „Нова Војводина“, уређивао је лист „Просвета“, био је секретар Матице српске и њен доживотни председник после Другог светског рата , а од 1921. до 1936. године уређивао је „Летопис“. Због својих социјалистичких идеја био је прогањан и често осуђиван. Написао је више од сто научно-стручних радова и више од двадесет књига, од којих су му најпознатије Новосадске биографије у шест томова и Великокикиндски дистрикт, а посебно се истакао студијама о Светозару Милетићу и Јовану Јовановићу Змају. Васа Стајић умро је на данашњи дан 10. фебруара 1947. године у Новом Саду, на свој шездесет девети рођендан, а данас има неколико школа у Војводини које су добиле име по њему.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1920. године рођен је глумац Миливоје Мића Томић;
1928. године умро је историчар, политичар и професор Универзитета у Београду, Љубомир Јовановић;
1999. године умро је генерал-пуковник и командант Прве армије ЈА, Пеко Дапчевић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

250px-Петар_Јовановић
Претходни чланак

Рођен је географ, професор и академик Петар Јовановић

rajic
Наредни чланак

Рођен је устаник Танаско Рајић

1 коментар

 1. Драгољуб П. Бадрљица, професор
  фебруар 10. 2016. at 6:09 pm

  Поштовани,
  Благодарим Вам што сте се сетили и поменули василиа (Такав је запис из књиге рођених и крштених у Мокрину) Васу Стајића, важну личност наше прошлости. Као ученик – одликаш мокринске Школе и управитељ (2010 – 2014. год.), која носи његово име, указујем Вам на чињеницу да је име Кикинде у наведено време било Велика Кикинда. Наслов књиге коју наводите је – Великокикиндски диштрикт (Штампана 1950. год.), што он није скоро никада користио, већ правилно по латинском ДИСТРИКТ или по српском ОКРУЖЈЕ.
  Свака Вам част.
  Драгољуб П. Бадрљица, професор и управитељ школа (било је две, средња у Кикинди и основна у Мокрину) у пензији