DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan izvršen je Majski prevrat (Majski prevrat )

Na današnji dan, a 29.maja po julijanskom kalendaru, 1903.godine grupa od 28 oficira zaverenika predvođena Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, upala je u Dvor i ubila kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu (Majski prevrat ). Još 1901. godine grupa oficira počela je da kuje zaveru da se nasilnim putem ukloni kralj sa vlasti. Kraljev lični režim u unutrašnjoj i kolebanja u spoljnoj politici, loše stanje u vojsci, sukobi sa ocem, venčanje sa Dragom Mašin, skandal oko lažne trudnoće i glasine da će jedan od kraljičine braće biti imenovan za prestolonaslednika, izazivali su veliko ogorčenje u srpskoj javnosti. Masovne demonstracije studenata, učenika i trgovačkih pomoćnika protiv kraljeve namere da ukine ustav 23.marta 1903, kao i kraljevo suspendovanje ustava na jedan čas, u ponoć 25.marta, kako bi izmenio i ukinuo nekoliko zakona i praktično izvršio državni udar, samo su zapečatili sudbinu kraljevskog para. U noći 29.maja, nekoliko časova posle ponoći, zaverenici su prodrli u Dvor i ubili kralja i kraljicu, a njihova tela izbacili kroz prozor. Pored njih, ubijeni su i predsednik vlade, general Dimitrije Cincar-Marković, ministar vojni, general Milovan Pavlović, kraljev ađutant Lazar Petrović i još nekoliko oficira, među kojima i oba kraljičina brata. Brutalan način na koji je izveden prevrat, užasnuo je evropsku javnost i proizveo veoma loše komentare i sliku o Srbiji, koja je opstala relativno dugo. Na vlast je doveden, odlukom oba doma Narodnog predstavništva starog saziva, Petar Karađorđević, sin kneza Aleksandra i unuk vožda Karađorđa. Smrću kralja Aleksandra ugasila se dinastija Obrenovića koja je, s prekidom u razdoblju od 1842. do 1858. godine, vladala Srbijom od Drugog srpskog ustanka 1815. godine.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1990. godine umro je Vasa Čubrilović, istoričar, profesor Univerziteta u Beogradu, član SANU i jedan od učesnika Sarajevskog atentata.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Mihailo_Obrenović_III
Prethodni članak

Na današnji dan ubijen je knez Mihailo

Miodrag_Mica_Popovic_-_Autoportret_u_ateljeu,_1978
Naredni članak

Na današnji dan je rođen Mića Popović (Mića Popović)