ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан извршен је Мајски преврат (Majski prevrat )

На данашњи дан, а 29.маја по јулијанском календару, 1903.године група од 28 официра завереника предвођена Драгутином Димитријевићем Аписом, упала је у Двор и убила краља Александра Обреновића и краљицу Драгу (Majski prevrat ). Још 1901. године група официра почела је да кује заверу да се насилним путем уклони краљ са власти. Краљев лични режим у унутрашњој и колебања у спољној политици, лоше стање у војсци, сукоби са оцем, венчање са Драгом Машин, скандал око лажне трудноће и гласине да ће један од краљичине браће бити именован за престолонаследника, изазивали су велико огорчење у српској јавности. Масовне демонстрације студената, ученика и трговачких помоћника против краљеве намере да укине устав 23.марта 1903, као и краљево суспендовање устава на један час, у поноћ 25.марта, како би изменио и укинуо неколико закона и практично извршио државни удар, само су запечатили судбину краљевског пара. У ноћи 29.маја, неколико часова после поноћи, завереници су продрли у Двор и убили краља и краљицу, а њихова тела избацили кроз прозор. Поред њих, убијени су и председник владе, генерал Димитрије Цинцар-Марковић, министар војни, генерал Милован Павловић, краљев ађутант Лазар Петровић и још неколико официра, међу којима и оба краљичина брата. Бруталан начин на који је изведен преврат, ужаснуо је европску јавност и произвео веома лоше коментаре и слику о Србији, која је опстала релативно дуго. На власт је доведен, одлуком оба дома Народног представништва старог сазива, Петар Карађорђевић, син кнеза Александра и унук вожда Карађорђа. Смрћу краља Александра угасила се династија Обреновића која је, с прекидом у раздобљу од 1842. до 1858. године, владала Србијом од Другог српског устанка 1815. године.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1990. године умро је Васа Чубриловић, историчар, професор Универзитета у Београду, члан САНУ и један од учесника Сарајевског атентата.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Mihailo_Obrenović_III
Претходни чланак

На данашњи дан убијен је кнез Михаило

Miodrag_Mica_Popovic_-_Autoportret_u_ateljeu,_1978
Наредни чланак

На данашњи дан је рођен Мића Поповић (Mića Popović)