DogađajiInstitucijeNa današnji dan

Na današnji dan izašao je prvi broj Novina serbskih (Novina serbskih)

Na današnji dan 1813. godine u Beču je izašao prvi broj lista Novine serbske. List su pokrenuli Dimitrije Davidović i Dimitrije Frušić. Prve tri godine izlazio je svakoga dana, osim nedeljom i praznicima, a zatim dva puta nedeljno i uglavnom donosio vesti iz inostranstva. Od 1815. godine u njemu je sarađivao i Vuk Karadžić. Pisao je prve polemike o jeziku i prve kritičke recenzije. Uz pojedine brojeve išao je i specijalan dodatak u kome su najpoznatiji srpski pisci druge decenije 19. veka štampali svoje radove, prozu i poeziju. Zanimljivo je da su se u listu pojavljivali i kritički prikazi prvih srpskih romana. List je prestao da izlazi 1822. godine.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1860. godine umro je crnogorski knez Danilo Petrović;
1877. godine u zaseoku Đurići na planini Tari, Josif Pančić je pronašao novu vrstu omorike koja je po njemu dobila ime – Pančićeva omorika;
1914. godine, četiri dana posle austrougarskog objavljivanja rata Srbiji, Francuska je proglasila opštu mobilizaciju, Nemačka je objavila rat Rusiji i potpisala savez sa Turskom, dok je Italija proklamovala neutralnost.
1910. godine rođen je Bojan Stupica, reditelj, arhitekta, dramaturg, profesor i pedagog;
1952. godine rođen je političar i bivši premijer Zoran Đinđić;
1953. godine rođen je glumac Bogdan Diklić;
1955. godine umro je Stanislav Vinaver, srpski pisac i jedna od najistaknutijih ličnosti beogradskog modernističkog pokreta između dva svetska rata.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

serban
Prethodni članak

Na današnji dan umro je Milenko Šerban (Milenko Šerban)

elektrana
Naredni članak

Na današnji dan otvorena je hidroelektrana u Užicu