ДогађајиИнституцијеНа данашњи дан

На данашњи дан изашао је први број Новина сербских (Novina serbskih)

На данашњи дан 1813. године у Бечу је изашао први број листа Новине сербске. Лист су покренули Димитрије Давидовић и Димитрије Фрушић. Прве три године излазио је свакога дана, осим недељом и празницима, а затим два пута недељно и углавном доносио вести из иностранства. Од 1815. године у њему је сарађивао и Вук Караџић. Писао је прве полемике о језику и прве критичке рецензије. Уз поједине бројеве ишао је и специјалан додатак у коме су најпознатији српски писци друге деценије 19. века штампали своје радове, прозу и поезију. Занимљиво је да су се у листу појављивали и критички прикази првих српских романа. Лист је престао да излази 1822. године.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1860. године умро је црногорски кнез Данило Петровић;
1877. године у засеоку Ђурићи на планини Тари, Јосиф Панчић је пронашао нову врсту оморике која је по њему добила име – Панчићева оморика;
1914. године, четири дана после аустроугарског објављивања рата Србији, Француска је прогласила општу мобилизацију, Немачка је објавила рат Русији и потписала савез са Турском, док је Италија прокламовала неутралност.
1910. године рођен је Бојан Ступица, редитељ, архитекта, драматург, професор и педагог;
1952. године рођен је политичар и бивши премијер Зоран Ђинђић;
1953. године рођен је глумац Богдан Диклић;
1955. године умро је Станислав Винавер, српски писац и једна од најистакнутијих личности београдског модернистичког покрета између два светска рата.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

serban
Претходни чланак

На данашњи дан умро је Миленко Шербан (Milenko Šerban)

elektrana
Наредни чланак

На данашњи дан отворена је хидроелектрана у Ужицу