DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan: Formirana je prva lovačka eskadrila NOVJ

Na aerodromu Benina u Libiji, od pripadnika Prve vazduhoplovne baze i grupe vazduhoplovaca bivše jugoslovenske vojske koji su se u Africi opredelili za Narodnooslobodilački pokret, formirana je, na današnji dan 1944. godine, 1. lovačka eskadrila Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Eskadrila je ušla u sastav RAF-a (engl. Royal Air Force) pod nazivom Jugoslovenski skvadron broj 352 (352nd Yugoslav Squadron RAF) i imala je 16 lovačkih aviona tipa „spitfire V“. Svoj prvi ratni zadatak nad Jugoslavijom imala je 18. avgusta iste godine, a komandni sastav eskadrile sačinjavali su: komandir ‒ major Mileta Protić, tehnički oficir ‒ poručnik Franjo Lolić, komandir odeljenja „A“ ‒ major Ratko Jovanović i komandir odeljenja „B“ ‒ major Arkadije Popov.

Poređenja radi, prva vazduhoplovna jedinica Srpske vojske formirana je u Nišu 24. decembra 1912. godine. Vazduhoplovna komanda u svom sastavu imala je Aeroplansku eskadrilu, Balonsko odeljenje, Golubiju poštu i Vodoničnu centralu. Vazduhoplovstvo je imalo dvanaest aviona, što je u to vreme, prema francuskim kriterijumima, odgovaralo dvema eskadrilama. Time je Srbija bila jedna od prvih petnaest zemalja u svetu koje su uvele ratno vazduhoplovstvo i među prvih pet koje su ga upotrebile u ratnim dejstvima.

Izdvajamo još jedan važan događaj za ovaj dan direktno ili indirektno vezan za Srbiju:

  1. godine, rođen je Vladimir Iljič Uljanov Lenjin, ruski revolucionar, vođa Oktobarske revolucije i međunarodnog radničkog pokreta.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

jovan
Prethodni članak

Na današnji dan: Umro je pisac srpske himne

Drugi_srpski_ustanak
Naredni članak

na današnji dan: Počeo je drugi srpski ustanak