ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан: Формирана је прва ловачка ескадрила НОВЈ

На аеродрому Бенина у Либији, од припадника Прве ваздухопловне базе и групе ваздухопловаца бивше jугословенске војске који су се у Африци определили за Народноослободилачки покрет, формирана је, на данашњи дан 1944. године, 1. ловачка ескадрила Народноослободилачке војске Југославије. Ескадрила је ушла у састав РАФ-а (енгл. Royal Air Force) под називом Југословенски сквадрон број 352 (352nd Yugoslav Squadron RAF) и имала је 16 ловачких авиона типа „spitfire V“. Свој први ратни задатак над Југославијом имала је 18. августа исте године, а командни састав ескадриле сачињавали су: командир ‒ мајор Милета Протић, технички официр ‒ поручник Фрањо Лолић, командир одељења „А“ ‒ мајор Ратко Јовановић и командир одељења „Б“ ‒ мајор Аркадије Попов.

Поређења ради, прва ваздухопловна јединица Српске војске формирана је у Нишу 24. децембра 1912. године. Ваздухопловна команда у свом саставу имала је Аеропланску ескадрилу, Балонско одељење, Голубију пошту и Водоничну централу. Ваздухопловство је имало дванаест авиона, што је у то време, према француским критеријумима, одговарало двема ескадрилама. Тиме је Србија била једна од првих петнаест земаља у свету које су увеле ратно ваздухопловство и међу првих пет које су га употребиле у ратним дејствима.

Издвајамо још један важан догађај за овај дан директно или индиректно везан за Србију:

  1. године, рођен је Владимир Иљич Уљанов Лењин, руски револуционар, вођа Октобарске револуције и међународног радничког покрета.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

jovan
Претходни чланак

На данашњи дан: Умро је писац српске химне

Drugi_srpski_ustanak
Наредни чланак

на данашњи дан: Почео је други српски устанак