DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan došlo je do eksplozije u Smederevskoj tvrđavi

Na današnji dan 1941. godine oko 14 časova Smederevo je doživelo najveće razaranje u svojoj istoriji. Naime, posle aprilskog rata i kapitulacije Jugoslavije, Nemci su odlučili da u Smederevskoj tvrđavi bude skladište oružja, municije, granata, baruta, benzina, nafte… Smederevo se nalazi na Dunavu i povezano je železnicom, te je bilo zgodno da se tu svim mogućim prevoznim sredstvima dovoze gore pomenute stvari i zatim šalju za Nemačku. Tog 5. juna u trenutku kada je pored tvrđave prolazio voz, sa sve Nedićevim sinom i snajom, odjeknula je snažna eksplozija koja je brzo zahvatila sve u prečniku od 10 kilometara. Drevne zidine tvrđave, smatrane jednom od najjačih u Evropi tog vremena, podignute pola milenijuma ranije, koje su odolevale mnogim osvajačima, ovoga puta nisu izdržale. Železnička stanica, kompozicija i ljudi koju su bili tu zbrisani su, a veliki deo grada je pretvoren u ruševine. Poginulo je nekoliko hiljada ljudi, a skoro svaki drugi stanovnik je bio povređen. Nikada nije utvrđeno ili obelodanjeno šta se tačno dogodilo, mada postoje razne teorije. Blizu železničke stanice i tvrđave danas se nalazi spomenik žrtvama ove tragedije, a naprsle zidine i kule sećaju na taj dan.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
2006. godine, nakon što je Crna Gora proglasila nezavisnost na osnovu rezultata referenduma od 21. maja, Narodna Skupština Republike Srbije je na sednici u Beogradu konstatovala nezavisnost Republike Srbije.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

kosta
Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Kosta Novaković

kafanazlatnikrst1908
Naredni članak

Na današnji dan na Balkanu je prikazan prvi film