ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан дошло је до експлозије у Смедеревској тврђави

На данашњи дан 1941. године око 14 часова Смедерево је доживело највеће разарање у својој историји. Наиме, после aприлског рата и капитулације Југославије, Немци су одлучили да у Смедеревској тврђави буде складиште оружја, муниције, граната, барута, бензина, нафте… Смедерево се налази на Дунаву и повезано је железницом, те је било згодно да се ту свим могућим превозним средствима довозе горе поменуте ствари и затим шаљу за Немачку. Тог 5. јуна у тренутку када је поред тврђаве пролазио воз, са све Недићевим сином и снајом, одјекнула је снажна експлозија која је брзо захватила све у пречнику од 10 километара. Древне зидине тврђаве, сматране једном од најјачих у Европи тог времена, подигнуте пола миленијума раније, које су одолевале многим освајачима, овога пута нису издржале. Железничка станица, композиција и људи коју су били ту збрисани су, а велики део града је претворен у рушевине. Погинуло је неколико хиљада људи, а скоро сваки други становник је био повређен. Никада није утврђено или обелодањено шта се тачно догодило, мада постоје разне теорије. Близу железничке станице и тврђаве данас се налази споменик жртвама ове трагедије, а напрсле зидине и куле сећају на тај дан.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
2006. године, након што је Црна Гора прогласила независност на основу резултата референдума од 21. маја, Народна Скупштина Републике Србије је на седници у Београду констатовала независност Републике Србије.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kosta
Претходни чланак

На данашњи дан рођен је Коста Новаковић

kafanazlatnikrst1908
Наредни чланак

На данашњи дан на Балкану је приказан први филм