DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan dogodio se incident kod Čukur česme (Čukur česme)

Na današnji dan 1862. godine izbio je sukob između turskih vojnika i Srba oko točenja vode na Čukur česmi u Beogradu. Postoji nekoliko verzija događaja, ali ono što je sigurno je to da su njegove posledice bile značajne za čitavu Srbiju. Naime, toga dana jedan turski vojnik je teško ranio, ili po drugim izvorima ubio, srpskog dečaka, šegrta Savu koji je došao na česmu da sipa vodu. Ovaj incident prerastao je u konflikt između turske i srpske policije u Beogradu, i tada su poginuli terdžuman Sima Nešić, žandarm Đorđe Nišlija i žandarmerijski oficir Ivko Prokić. Nakon toga došlo je do još većih nemira u gradu, pa je turska vojska 17. juna sa Beogradske tvrđave bombardovala Beograd. Srpske vlasti su protestvovale kod Porte i u julu su u Kanlidži pored Carigrada započeli pregovori velikih sila u vezi sa Srbijom. Odlučeno je da se tursko stanovništvo iseli, a Turci su tokom narednih godina polako i nevoljno pristajali da predaju gradove. Turske vojne posade konačno su 1867. godine predale ključeve Beograda knezu Mihailu i tako su Beograd, Smederevo, Kladovo, Soko, Užice i Šabac najzad oslobođeni. Danas se na mestu Čukur česme nalazi spomenik koji je 1931. godine podigla zadužbina Vanđela Tome, u znak sećanja na taj istorijski događaj i srpske žrtve pale za oslobođenje zemlje. Spomenik je u obliku kamene spomen česme na čijoj gornjoj površini leži bronzana figura dečaka sa razbijenim krčagom, a autor je poznati vajar Simeon Roksandić. Zanimljivo je da je i pored toga što svi istorijski izvori navode 3. jun po julijanskom kalendaru, odnosno 15. po gregorijanskom, na spomeniku ispisan datum 26. jun 1862. godine.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1903. godine, nakon Majskog prevrata, odlukom oba doma Narodnog predstavništva starog saziva, Petar Karađorđević, sin kneza Aleksandra i unuk vožda Karađorđa, proglašen je za kralja Srbije;
1965.godine osnovan je univerzitet u Nišu;
1992. godine srpski književnik Dobrica Ćosić izabran za prvog predsednika SR Jugoslavije;
1850. godine rođen je Đorđe Vajfert, industrijalac i guverner Narodne banke;
1900. godine rođen je Vladislav S. Ribnikar, novinar, učesnik NOR-a i direktor Politike i TANJUG-a.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

kul-ymaj
Prethodni članak

Na današnji dan umro je Jovan Jovanović Zmaj ( Jovan Jovanović Zmaj)

paja
Naredni članak

Na današnji dan rođen je slikar Paja Jovanović (Paja Jovanović)