АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

Мутимир Властимировић (862–891)

Најстарији син првог српског владаоца Властимира – Мутимир – наследио је престо и државу заједно са два своја брата, Стројимиром и Гојником, и делио је у почетку са њима власт.

Али Мутимир и његова браћа су са престолом наследила и рат са Бугарима, који нису могли заборавити свој пораз и борбу са Србима. Нови бугарскки владар Борис хтео је осветити пораз свога оца и пошао је, ускоро после Властимирове смрти, са великом војском на Србију. Војску је водио Борисов син Владимир.

Победник у првом рату са Бугарском, Властимир, био је истина мртав, али су били живи они који су са њим војевали и побеђивали, његови војници и његове војводе. Они су и при другом бугарском нападу, под заповедништвом Мутимира и његове браће, победили и нанели Бугарима још већи пораз него у првом рату.

Бугарска војска била је и овога пута разбијена и сатрвена, сам вођ, Борисов син Владимир, био је заробљен, и са њиме цео његов штаб. После склопљеног мира заробљени Бугари су молили Србе да их испрате до границе. Ту на граници, код Раса, Срби и Бугари измењали су, у знак мира и пријатељства, међусобно поклоне. Мутимир је том приликом поклонио Борсу два роба, два сокола, два пса и деведесет кожа.

Ускоро после тога настале су несугласице и борбе међу Мутимиром и његовом браћом. У тој борби Мутимир се невероватно ослонио на Бугарску и тражио је отуда потпору и помоћ против своје браће. Свакако благодарећи тој помоћи, Мутимир је победио своју браћу, заробио их и предао Бугарима. Код себе је задржао само Гојниковог сина Петра, али он ускоро побегне у Хрватску.

После тога Мутимир је, како изгледа, мирно владао све до своје смрти. Имао је три сина: Прибислава, Брана и Стевана.

Мутимир је утврдио независност српске државе особито сретним и успешним ратом против Бугарске. После тога он је утврдио и државно јединство. Уверен да је држава снажнија када њоме управља један владар него при колективној влади, Мутимир је повео са својом браћом борбу за јединство власти, и успео у томе. Његови лични интереси поклапали су се у томе са државним интересима. Консеквентан у провођењу тог принципа, он је после своје смрти (око 891. године) оставио престо и власт само свом најстаријем сину, а не свој браћи, као што је то био учинио његов отац.

Мутимир је први српски владар који је у државном интересу провео начело државног јединства и примогенитуре, и у томе је његова главна заслуга.

 

Станоје Станојевић

Извор: Станојевић 2013: Станоје Станојевић, Сви српски владари : биографије српских (са црногорским и босанским) и преглед хрватских владара, Београд: „Отворена књига”, стр. 10–11.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

sajam3
Претходни чланак

Отворен је први послератни Сајам технике

375px-Илија_Станојевић
Наредни чланак

ЧИЧА ИЛИЈА СТАНОЈЕВИЋ: ПИЈЕМ И СТОЈЕЋИ