АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Мошти Светог Саве су сахрањене у манстиру Милешева

На данашњи дан, 6. маја 1237. године, мошти Светог Саве сахрањене су у Манастиру „Милешева“. Иако се то због несређене ситуације у вези са званичним и црквеним рачунањем времена у претходном и овом веку обележава 19. маја, по житијама и по веровању Српске православе цркве то се догодило данашњег датума, а историографски датуми пре увођења грегоријанског календара (после 4. октобра 1582. године дошао је 15. октобар) се не мењају, јер је тим чином календар исправљен и изједначен. У сваком случају, када је Свети Сава преминуо у Трнову, приликом повратка из Мале Азије, 1236. године, тамо је био и сахрањен у Цркви „Четрдесет мученика“, а годину дана касније краљ Владислав је отишао код бугарског цара да се договори о преносу моштију свога стрица у Србију. Иако преговори нису текли без тешкоћа, он је успео у свом науму, те су мошти првог српског архитепископа свечано пренете у нашу земљу и сахрањене у Манастиру „Милешева“, задужбини краља Владислава, где су биле предмет великог поштовања све док их крајем XVI века одатле није однео за Београд, и на Врачару спалио, Синан-паша.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1804. године одржана је Остружничка скупштина;
1868. године рођен је математичар, професор и академик Михаило Петровић Алас;
1923. године у Петровцу на Млави рођен је Драган Савић, сликар, аутор стрипова и један од најзначајнијих наших карикатуриста;
2007. године умро је песник и академик Стеван Раичковић.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

bajford
Претходни чланак

Умро је редитељ, сценариста и глумац Тимоти Џон Бајфорд

amn247-upredic
Наредни чланак

Спаљене су мошти Светог Саве