AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiIntevjui

Momo Kapor o ženskoj lepoti

Upoznali ste brojne lepotice 60-ih, 70-ih, 80-ih… Ima li razlike između nekadašnjih i sadašnjih?

– Nekada se znalo ko je lepotica u jednom gradu. U Beogradu ih je, na primer, bilo šest, i svi smo ih znali i gledali ih sa divljenjem. Sve ostale devojke i žene bile su uglavnom nesrećne jer su bile loše obučene i bez šminke. Andrić je, na primer, svakodnevno išao na Kalemegdan da gleda kako trenira tada čuvena lepotica, košarkašica Ljubica Otašević

A danas?

– Danas vlada inflacija lepote. Toliko lepotica nema nigde u Evropi. To nije mit, nego istina u koju sam se uverio nebrojeno puta. Na Zapadu ima malo lepih žena, i njima je lepota profesija. One su ili modeli, ili glumice, ili izdržavane od strane bogataša i možete ih videti samo u nekom luksuznom butiku ili kada njihov jaguar stane na semaforu. A srpske lepotice su svuda i imaju puno širi izbor profesija.

Ko je najzanimljivija dama iz vašeg sećanja?

– Erika Jong. Kada je objavila knjigu Kako spasti vlastiti život, intervjuisao sam je u njenoj kući u Konektikatu. Izgledala mi je kao drugarica iz škole. Bila je oduševljena kada sam je nacrtao, pa mi je ispekla pitu od jabuka.

A najlepša?

– Naša princeza Jelisaveta Karađorđević. Upoznao sam je 1976. u Njujorku, a njeno lice ličilo je na iskovane profile na srednjovekovnom novcu. Bilo je to posle njene veze sa Ričardom Bartonom. Prvi sam je naučio da kaže bre na srpskom. Još uvek je lepa i sveža.

Priča se da ste sa jednom drugom princezom bili nešto prisniji?

– Da, bila je to Nataša Garmatjuk, ćerka ruskog emigranta koji je bio geometar. Živela je na Voždovcu i bila jedna od prvih manekenki u Beogradu. Završila je Alijansu u Parizu i 1961. postala sekretar ambasadora Kambodže u Beogradu. Ambasador je bio stric Norodoma Sihanuka, predsednika te zemlje. On se zauzeo za nju, ona je postala jedna od četiri njegove zvanične žene i rodila dve princeze.

Ta dama našla je mesto i u vašoj literaturi?

– O njoj sam napisao knjigu Foliranti. Nažalost, ubijena je na nekom od pirinčanih polja zajedno sa malim princezama kada je Pol Pot pretvorio Kambodžu u Kampučiju. Ostala je lepa još samo u mojim knjigama…

Iz intervjua Lare Golubović sa Momom Kaporom

Izvor: Sentimentalni klasik Momo Kapor : intervjui [prir. LJ. Kapor i D. Lakićević], Srpska književna zadruga – Zadužbina „Momčilo Momo Kapor”, Beograd, 2015, str. 374–375.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

stojanovic
Prethodni članak

Umro je dramaturg Slobodan Stojanović

30712254_1221798874624144_5229301520623571118_n
Naredni članak

MISAO DANA