AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

MOMO KAPOR: Ko nikada nije izdao neku svoju ljubav?

Šta je Una?

‒ To je roman o ljubavi i izdajstvu, koje je, obično, deo ljubavi. Ko nikada nije izdao neku svoju ljubav? Kod pisaca je, međutim, tragikomično to što sve što im se dogodi završava među koricama u obliku knjige. Una je, inače, štampana u zapanjujućem tiražu od 20.000 primeraka, što se retko dešava nekom domaćem piscu, i ta činjenica verovatno bi me ispunila srećom da sam je doživeo dvadesetak godina ranije, dok sam još umeo da se radujem. Sreća?

Ne mogu da kažem da sam srećan, jer nisam ni fudbaler, ni političar, ni pevač… Sreća ne ulazi u moje zanimanje. Zar čovek, uopšte, može biti srećan kad zna da će posle poslednje knjige ponovo pisati neke druge knjige, knjige, knjige, i tako čitavog života! I tako će to trajati sve do kraja kad će sed, nasmrt umoran i zgađen dobiti ono što se zove „zasluženo priznanje”. Sranje! Ipak, to je moj posao. A možda sam, jednostavno, razmažen?

 

IZVOR: Krilović 2013: Branka Krilović, „Prodavac magle i nostalgije”, u: Sentimentalni prtljag Mome Kapora / intervjui [prir. Ljiljana Kapor i Dragan Lakićević], Beograd: Srpska književna zadruga ‒ Zadužbina Momčila Mome Kapora, str. 227‒228.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

gula
Prethodni članak

Rođen je glumac Dragoljub Milosavljević Gula

_sp-branko-copic
Naredni članak

Završio je život književnik i akademik Branko Ćopić