АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

МОМО КАПОР: Ко никада није издао неку своју љубав?

Шта је Уна?

‒ То је роман о љубави и издајству, које је, обично, део љубави. Ко никада није издао неку своју љубав? Код писаца је, међутим, трагикомично то што све што им се догоди завршава међу корицама у облику књиге. Уна је, иначе, штампана у запањујућем тиражу од 20.000 примерака, што се ретко дешава неком домаћем писцу, и та чињеница вероватно би ме испунила срећом да сам је доживео двадесетак година раније, док сам још умео да се радујем. Срећа?

Не могу да кажем да сам срећан, јер нисам ни фудбалер, ни политичар, ни певач… Срећа не улази у моје занимање. Зар човек, уопште, може бити срећан кад зна да ће после последње књиге поново писати неке друге књиге, књиге, књиге, и тако читавог живота! И тако ће то трајати све до краја кад ће сед, насмрт уморан и згађен добити оно што се зове „заслужено признање”. Срање! Ипак, то је мој посао. А можда сам, једноставно, размажен?

 

ИЗВОР: Криловић 2013: Бранка Криловић, „Продавац магле и носталгије”, у: Сентиментални пртљаг Моме Капора / интервјуи [прир. Љиљана Капор и Драган Лакићевић], Београд: Српска књижевна задруга ‒ Задужбина Момчила Моме Капора, стр. 227‒228.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

gula
Претходни чланак

Рођен је глумац Драгољуб Милосављевић Гула

_sp-branko-copic
Наредни чланак

Завршио је живот књижевник и академик Бранко Ћопић