Man. Suvodol 1927Lepota koja leči ožiljke

U svom dugom postojanju, ovaj prelepi manastir okružen raskošnom prirodom, doživeo je i preživo mnoga teška vremena i surova stradanja. Spada među najstarije zadužbine u Srbiji: na osnovu putopisa koje je ostavio Sopiens don Šop zna se da je podignut u vreme Vizantijskog osvajanja  između 1004. i 1008. godine. Krajem 11. veka crkvu su srušili Kumani i manastirski život  je zapusteo.  Prema prednju, obnovlja ga prvo kralj Milutin, a kasnije i knez Lazar Hrebeljanović.  O tom razdoblju nema mnogo pisanih tragova, ostalo je samo par dokumenta i Marinkov jevanđelistar s kraja 14. veka koji se čuvju u bibliotici Srpske akademije nauka, kao i vek i po stariji nadgrobni spomenik iz  1255. godine koji se nalazi unutar manastirskog kompleksa.

U vreme srpsko-turskih ratova manastir je spaljen, a teško je nastradao i u doba bugarske okupacije. Zidanje novog hrama započeto je u vreme kneza Mihaila Obrenovića, a gradnja je završena  1869. godine za vladavine kneza Milana. Na svečanom osvećenju hrama 25. oktobra 1869. godine tadašnji  episkop Evgenije je u oltar crkve ugradio svete mošti, rekavši: „Upamtite, ovo su Svete mošti Pantelejmona, što se danas na ovaj Sveti presto zapečaćuju!“ Od tada je manastir  Suvodol postao  mesto hodočašća ljudi koji svojim boljkama traže lek. Narod veruje i u isceliteljske moći manastirske vode, koja se sa obližnjeg slapa spušta u prostor posvećen Rođenju Presvete Bogorodice.  Suvodol se nalazi u blizini sela Selačka, na šumovitim obroncima  planine Manastirska glama. Udaljen je oko 5. kilometra od magistralnog puta Zaječar – Knjaževac.

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Sanko sa veselim drustvom
Prethodni članak

Naj@Zaječar - Legenda o Šanku i Bonki

man Sv Petra i Pavla u Grlistu 2
Naredni članak

Naj@Zaječar - Manastir Grlište