Да се не заборавиЗанимљивости

„МАЈКА ЈЕ ГЛАГОЛ ОД ГЛАГОЛА РАДИТИˮ

Живот жене у Србији, у прошлом веку, био је обележен страдањима и патњом.

Времена су често била немилосрдна према женама са ових простора и товарила им на плећа терет који је било тешко издржати. Најтежи период за жене у Србији био је током Првог светског рата када су се краљ, влада и војска повукле ка Албанији а жене оставили на милост и немилост аустроугарским војницима. Велики број жена тада је страдао, а оне које су преживеле, преузеле су сву бригу о имању, домаћинству и деци.

И након тог рата, из кога се вратило око милион и по инвалида, српске жене и мајке морале су да посеју, поору и пожању, да исплету и изаткају, да васпитавају децу и успут брину о мужевима и синовима који су се из рата вратили као инвалиди.

После Првог, дошао је Други светски рат, који је опет донео нова страдања и нове патње женама Србије. Иза тог рата дошла је 1948. година и Резолуција Информбироа када су многе жене због својих мужева трпеле притисак од стране Удбе и када су након одласка њихових супруга и синова на Голи оток поново преузимале бригу о комплетном имању, кући и породици.

Живот жене на селу, видећете у новом издању Квадратуре круга, није се много променио ни у 21. веку.

За све оно што су српске жене и мајке у прошлом веку урадиле за српски народ и државу, одужили смо им се само једном несвакидашњом иконом која се налази на улазу у Цркву Светог великомученика Георгија у селу Сеча Река код Косјерића. То је недовољно за жртву коју су у прошлом веку поднеле због нас. Трпеле и страдале због нас. Живеле и умирале за нас. И сачувале нас као народ.

Уредник емисије Бранко Станковић аутор је 18 документарних филмова и две драме које су екранизоване на РТС-у, а и мноштва документарних емисија, које су, као и филмови, награђиване на домаћим и међународним фестивалима.

Извор: YOUTUBE

https://www.youtube.com/watch?v=y2bK5yWleWY

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Pavle-Ivic
Претходни чланак

Рођен је лингвиста и академик Павле Ивић

300px-Beograd_1914
Наредни чланак

Аустроугарска војска је ушла у Београд