saka sa globom

Шака са глобом

Брег препун  тајни   

Магура (Magura) је високи и издужен гребен преко чијег превоја води главни пут за Ромулијану. На врху брега који се налази тачно наспрам бедема палате, откривени су две џиновске хумке (тумуле) и остаци маузолеја. Недвосмислено је утврђено да  овде почивају цар Галерије и мајка му Ромула.

Археолошка истраживања су показала да су сви споменици који су откривени на овом месту, као и Ромулијана, саграђен је за кратко време… Може се закључити да су их пројектовали исти архитекти и извели исти мајстори који су пројектовали и саградили храм у северном и храм у јужном делу Ромулијане. Како су и положаји и груписање сакралних споменика на оба места веома слични, добија се утисак да се структура Ромулијане одсликава у архитектури Магуре и обратно.1  Место на којем су  Ромула и Галерије сахрањени и уврштени међу богове није случајно одабрано. Истраживања су показала, да је Магура од праисторијских времена била свето место највећег поштовања.2

Stub simbol tetrarhije

Стуб симбол тетрархије

Свечана ломача на путу бемртности

Обред уздизање преминулог јунака међу богове назива се апотеоза и она се дуго практиковала у свету старог Рима.  Прављене су вишеспратне ломаче, а у њено средиште постављана је воштана лутка3 покојника. На самом врху стајао је кавез у који је затваран орао, који би се, у тренутку када пламени језици захвате одар,  пуштао да одлети у висине и симболично однесе душу у свет богова. Ломача која је 311. године запаљена за императора Галерија била је последња  у историји Рима.  Са доласком цара Константина, превладало је хришанство, па су тако џиносвске хумке Магуре и поседњи сведоци царских сахрана многобожачке епохе.

 


1 Драгослав Срејовић, Иконографија градитељског подухвата римског императора Галерија у Гамзиграду, eлектронско издање, заједнички подухват ТИА Јанус и Ars Libri, Београд 2001

2 Ибид

3 Народни музеј Зајечар, кроз збирке и поставке, Зајечар, 2011

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

nikola-pasic
Претходни чланак

Нај@Зајечар - Никола Пашић

2
Наредни чланак

Нај@Зајечар - Најраскошнији двор позне антике