AktuelnostiDa se ne zaboraviKuće i zgrade

LESKOVAC: Jovan Vlajčić i palata Kaloderma

„Kao redak primer uspeha do kojeg se može doći kad u porodici vlada sloga i kad se braća ne dele, već zadružno žive i družno rade opšti posao – može da nam posluži ovo preduzeće, čije se osnivanje ostvarilo još u početku 19. veka.

Tasa Vlajčić, leskovački mumdžija, bio je za tadašnje prilike odličan majstor, čiji su se sapun i lojane sveće rado kupovali u Leskovcu i njegovoj okolini. Njegov sin Jovan produžio je radnju svoga oca i usavršio svoje proizvodnje tako da je za svoj sapun i sveće imao potrošnju i u Nišu.

Tasa Vlajčić

Jovan Vlajčić

Jovan Vlajčić odlično je razumeo da bez teorijskog stručnog znanja on svoje preduzeće neće moći da razvije do željene veličine i u tom cilju već u početku 20. veka šalje jednoga od svojih sinova – Todora u inostranstvo, gde bi ovaj mogao da se upozna sa savremenom fabrikacijom sapuna, a naročito da se upozna sa primenom kaustičke sode, kao zamenu ceđa, spravljenoga primitivno od kreča i pepela. Isto tako, Todor je trebao da izuči izradu šarenog i mirisavog sapuna, koji se dovozio iz bivše Austromađarske, koji je naše stanovništvo uveliko počelo da troši i to: šareni sapun usled dobrih osobina našao je primenu pri pranju rublja, a mirisavi za lice i ruke.

I zaista, posle povratka iz inostranstva mladoga T. Vlajčića (1907) firma Jovana Vlajčića počela je stalno da napreduje i važila je u doratnoj Srbiji kao jedna od prvih koja izrađuje beo, žut i šaren sapun za pranje, kao i raznovrsne toaletne sapune, tako da je vlasnik firme doživeo da vidi plod i od utrošenog novca na školovanje svoga sina u inostranstvu (umro 1913. godine).

Sinovi Jovana Vlajčića 1926. godine podižu novu, veliku fabričnu zgradu i snabdevaju je najnovijom mašinerijom za izradu peraćih i toaletnih sapuna, koji kako svojim dobrim osobinama, tako i jeftinoćom uspešno konkurišu sličnim proizvodima ne samo naših no i inostranih fabrika.ˮ

d184d0b0d0b1d180d0b8d0bad0b0-d0bad0bed0bdd0b0d187d0bdd0b0

Palata Kaloderma, koju su sagradili braća Vlajčić 1926, dobila je ime po kozmetičkom sredstvu za negovanje kože. U ovoj zgradi danas se nalazi Leskovački kulturni centar.

Izvor: https://mojgradleskovac.wordpress.com/2014/10/20/jovan-vlajčić-i-palata-kaloderma/

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

15798-milic-drinic-580x326
Prethodni članak

Poginuo je vojvoda Milić Drinčić

sv-arhangel-gavrilo-goresnjak-2-620x350
Naredni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (26. jul)