АктуелностиДа се не заборавиКуће и зграде

ЛЕСКОВАЦ: Јован Влајчић и палата Калодерма

„Као редак пример успеха до којег се може доћи кад у породици влада слога и кад се браћа не деле, већ задружно живе и дружно раде општи посао – може да нам послужи ово предузеће, чије се оснивање остварило још у почетку 19. века.

Таса Влајчић, лесковачки мумџија, био је за тадашње прилике одличан мајстор, чији су се сапун и лојане свеће радо куповали у Лесковцу и његовој околини. Његов син Јован продужио је радњу свога оца и усавршио своје производње тако да је за свој сапун и свеће имао потрошњу и у Нишу.

Таса Влајчић

Јован Влајчић

Јован Влајчић одлично је разумео да без теоријског стручног знања он своје предузеће неће моћи да развије до жељене величине и у том циљу већ у почетку 20. века шаље једнога од својих синова – Тодора у иностранство, где би овај могао да се упозна са савременом фабрикацијом сапуна, а нарочито да се упозна са применом каустичке соде, као замену цеђа, справљенога примитивно од креча и пепела. Исто тако, Тодор је требао да изучи израду шареног и мирисавог сапуна, који се довозио из бивше Аустромађарске, који је наше становништво увелико почело да троши и то: шарени сапун услед добрих особина нашао је примену при прању рубља, а мирисави за лице и руке.

И заиста, после повратка из иностранства младога Т. Влајчића (1907) фирма Јована Влајчића почела је стално да напредује и важила је у доратној Србији као једна од првих која израђује бео, жут и шарен сапун за прање, као и разноврсне тоалетне сапуне, тако да је власник фирме доживео да види плод и од утрошеног новца на школовање свога сина у иностранству (умро 1913. године).

Синови Јована Влајчића 1926. године подижу нову, велику фабричну зграду и снабдевају је најновијом машинеријом за израду пераћих и тоалетних сапуна, који како својим добрим особинама, тако и јефтиноћом успешно конкуришу сличним производима не само наших но и иностраних фабрика.ˮ

d184d0b0d0b1d180d0b8d0bad0b0-d0bad0bed0bdd0b0d187d0bdd0b0

Палата Калодерма, коју су саградили браћа Влајчић 1926, добила је име по козметичком средству за неговање коже. У овој згради данас се налази Лесковачки културни центар.

Извор: https://mojgradleskovac.wordpress.com/2014/10/20/јован-влајчић-и-палата-калодерма/

 

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

15798-milic-drinic-580x326
Претходни чланак

Погинуо је војвода Милић Дринчић

sv-arhangel-gavrilo-goresnjak-2-620x350
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (26. јул)