АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

ЛАЗАР БРАНКОВИЋ (1456–1458)

Лазар је био савладар своме оцу последњих десет година његове владе, али изгледа да је имао за то време изразито мало утицаја на државне послове. Када је, после смрти свога оца, завладао сам, земља је била у хаотичном стању и држава на рубу пропасти. И знатно јачи човек него што је био Лазар не би у оно доба могао ништа учинити. У земљи су се отимале за власт и утицај две странке, турскофилска и, могла би се назвати, национална. Ауторитета старог деспота није више било, а међу члановима његове породице владале су свађе и омраза.

Лазар је, истина, одмах чим је примио владу начинио повољан уговор са Турском. Али и њему самом морало је бити јасно да је пропаст његове државе само питање времена, и то питање сасвим кратког века.

У владалачкој породици и међу њеним члановима одржавала је још нешто мира и реда својом страшћу и ауторитетом мати Лазарева, стара деспотица Јерина. Али чим је умрла, настало је и ту потпуно расуло. Још оне ноћи када је издахнула њена деца Гргур и Мара и њен брат са двора побегли су у Турску. Говорило се, чак, како је Лазар наредио да му се отрује матер. За то би говорило нагло бекство њене деце и родбине са двора одмах после њене смрти. Утврдити истину, наравно, немогуће је.

У сваком случају, Лазар није симпатична личност. Његове поступке једино могу правдати хаос и анархија, који су у оно доба уопште владали у земљи и на двору.

Лазар је владао свега годину дана и умро је у најбољим годинама.

 

Станоје Станојевић

 

Извор: Станојевић 2013: Станоје Станојевић, Сви српски владари : биографије српских (са црногорским и босанским) и преглед хрватских владара, Београд: „Отворена књига”, стр. 75–76.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

radoje_domanovic
Претходни чланак

Умро је књижевник Радоје Домановић

ivankovac01_994396972
Наредни чланак

Дошло је до Боја на Иванковцу