АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиКуће и зграде

КРУШЕВАЦ: Кућа Симића

Кућа Симића спада у најстарије грађевине у Крушевцу. Иако нема поузданих података о тачном времену њеног настанка, по стилским одликама може се претпоставити да је грађена на самом крају XVIII или почетком XIX века, али у сваком случају пре 1833. године, када је Крушевац ослобођен од Турака.

Изузев архитектонских вредности, значајна је и за културну историју града. Сматра се да је најпре била власништво турских бегова, браће Френчевић, потом, Стојана Симића, првог старешине тек ослобођене вароши, који ју је добио од свога кума Милоша Обреновића.

У овој кући 1835. године договорена је позната Кнез Милетина буна, којом је ограничена власт кнеза Милоша. Касније је мењала своју намену, спољни и унутрашњи изглед, у зависности од власника.

Средином прошлог века, 1951. године, адаптирана је за потребе новооснованог музеја због чега је међу Крушевљанима била позната као Мали музеј. Поновном санацијом Куће 2007/2008. године, Народни музеј је добио простор за реализацију поставке која има за циљ да кроз изложен намештај и покућство прикаже породични живот у крушевачкој вароши у првим девценијама XX века.

Кућа Симића данас

Кућа Симића данас

У објекту породичне куће Љотића, саграђне двадесетих година прошлог века, која је, изузев аутентичне декорације фасада, пример јединствено сачуваног сецесијског украса у ентеријеру, данас се налази Уметничка галерија, основана 1961. године у оквиру Музеја у чијем саставу се и данас налази. Прилагођена потребама галеријског излагања, са изложбеним простором од око 140 м2, концепцијски је усмерена ка праћењу токова савремене ликовне уметности, са акцентом на стваралаштву завичајних уметника и употпуњавању фонда који у овом тренутку броји око 550 ликовних дела.

ИЗВОР: https://www.turizamkrusevac.com/sr/upoznajte-krusevac/znamenitosti-u-gradu-krusevcu/92-kuca-simica-krusevac

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

F
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

04993e47cb3f0ef6e6361b741b929865
Наредни чланак

Краљ Александар I Карађорђевић је прогласио „Октроисани уставˮ