АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Крунисан је краљ Петар I Карађорђевић

На данашњи дан, 21. септембра 1904. године у Саборној цркви у Београду је обављено крунисање краља Петра I Карађорђевића.

Том чину су претходили убиство краља Александра Обреновића у такозваном Мајском преврату годину дана раније, враћање Устава из 1888. године, избор и позив Петру Карађорђевићу, који је тада живео у Женеви, да постане нови владар Србије. Након полагања заклетве на враћеном Уставу лета 1903. године, уследиле су припреме за свечано крунисање, које је имало да се догоди у години обележавања једног века од Првог српског устанка под вођством Петровог деде Карађорђа.

Формиран је Главни одбор на челу са архитектом Михаилом Валтровићем, који је поред израде владарских инсигнија, требало да осмисли и ефемерни спектакл, читаву свечаност која је пратила чин крунисања.

Круна је изливена од бронзане ручке Карађорђевог топа заплењеног од Турака током Устанка и израђена је у Паризу, те послата у Београд непосредно пре крунасања. Вишедневном свечаношћу су осим престонице били обухваћени и други српски градови и манастири, што је забележено и на филммској траци.

Аутори филма о крунисању краља Петра су била двојица Британаца позваних да присуствују церемонији, и поред дипломатских проблема и осуде њихове владе настале услед свирепих догађаја од претходног пролећа и некажњавања главних виновника београдског дворског покоља.

У сваком случају, филм снимљен о крунисању краља Петра I Карађорђевића је данас најстарији сачуван филмски документ не само код нас, већ и шире на Балкану, а уједно и један од првих у свету којим се саопштава нека вест на тај начин, путем покретних слика.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1726. године рођен је књижевник и историчар Јован Рајић;
1793. године рођен је књижевник и професор Георгије Магарашевић;
1842. године умро је Сава Текелија, први Србин доктор права, оснивач Текелијанума, председник Матице српске, добротвор, племић, трговац, филантроп и ктитор;
1846. године рођен је социјалиста и политичар Светозар Марковић;
1931. године рођен је композитор Војислав Воки Костић;
1958. године рођен је композитор, гитариста и певач рок групе ЕКВ, Милан Младеновић;
1998. године умро је историчар уметности, музиколог и композитор Драгутин Гостушки;
2017. године умро је етномузиколог и професор Драгослав Девић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Лудвиг Вилхелм Баденски убија Мустафа пашу код Сланкамена
Претходни чланак

БИТКА НА БРДУ МИХАЉЕВАЦ

miodrag-bulatovic
Наредни чланак

МИОДРАГ БУЛАТОВИЋ – АДАМ ПУСЛОЈИЋ